Tablourile ambalate iau calea exportului, iar în final ajung şi în târgurile de obiecte religioase din preajma mănăstirilor, unde sunt oferite ca obiecte sfinţite la preţuri de la 20 de lei. În apropierea mănăstirii Prislop, unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, zeci de comercianţi oferă spre vânzare o gamă impresionantă de astfel de obiecte, cu chipul duhovnicului. „Mulţi dintre cei care vând astfel de obiecte, despre care noi spunem că sunt sfinţite, sunt achiziţionate de la un preot, care le vinde en-gros. El le aduce cu maşina, dar nu ştim mai multe despre provenienţa lor. Se poate să fie fabricate şi în China, dar important e ce cred oamenii despre ele”, a afirmat Maria, o vânzătoare din Silvaşu de Sus, angajată la una dintre tarabele cu obiecte religioase de la Prislop, potrivit zhd.ro.
Arsenie Boca în matia catolică
Nu se ştie cum a devenit Arsenie Boca model pentru fabrica de obiecte religioase din China. O coincidenţă face ca printre puţinii români care au ajuns în provincia Zehjiang să se afle câţiva hunedoreni. Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, a participat anul trecut la un schimb de experienţă în Kaiuha (provincia Zehjiang), însă a declarat la acea vreme că le-a prezentat chinezilor oportunităţile de afaceri în Hunedoara, din punct de vedere industrial. Chinezii s-au arătat mai interesaţi de Arsenie Boca, decât de industria românească, astfel că în fabrica aflată la 8.000 de kilometri distanţă, chipul duhovnicului e la loc de cinste.
Arsenie Boca este confundat însă cu Iisus Hristos. Tablourile care îl înfăţişează pe călugărul român sunt prezentate ca fiind „obiecte religioase cu Iisus Hristos în stil ortodox rusesc, împodobite cu argint. Tabloul este realizat manual, printr-un proces foarte complicat, arată bine, este curat şi potrivit pentru a decora camera sau casa sau drept cadou pentru oamenii cu credinţă”. O altă icoană realizată de manufacturierii chinezi, îl prezintă pe Arsenie Boca alături de un crucifix şi de mesajul „Cât asculţi de Dumnezeu, atât ascultă şi Dumnezeu de tine”, oferind aceeaşi explicaţie care conţine confuzia cu Iisus Hristos. Iar pentru amatorii de suveniruri catolice, într-o altă serie de tablouri, decorate în culori aurii, Arsenie Boca este înfăţişat purtând o mantie pontificală.
Mai multe pagini de vânzări on-line oferă icoanele realizate în fabrica din Zehjiang. Preţurile pentru viitoarele obiecte sfinţite pornesc de la doi dolari, iar pentru achiziţiile en-gros se oferă discounturi. Unii dintre ofertanţi au reuşit să identifice personajul din tablourile realizate, descriindu-l astfel: „Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini”. În alte cazuri însă, tablourile care îl înfăţişează pe călugăr sunt descrise ca fiind „imagini ale lui Iisus Christos, realizate de părintele Arsenie Boca”.