Arsenie Boca va fi canonizat în anul 2025. Anunțul a fost făcut de Patriarhul Daniel în cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care s-a întrunit joi, 11 iulie, la București.
Arsenie Boca urmează să fie canonizat, cu toate că inițial nu a fost inclus pe lista propusă. Patriarhul Daniel a explicat mai multe despre această situație în cadrul unei ședințe de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
Decizia finală va fi luată în cadrul lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care vor avea loc joi și vineri la Reședința Patriarhală. Proclamarea mai multor preoți mărturisitori drept sfinți în calendarul ortodox este programată pentru anul 2025.
„Avem proiecte de texte liturgice care trebuie aprobate pentru slujbele a trei părinți: Cuviosul Arsenie de la Prislop, preotul Constantin Sârbu și preotul Ilie Lăcătușu. Aceste texte s‑au dat Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei pentru că cei trei părinți și‑au sfârșit viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, deci al acestei Mitropolii. Sunt propuneri de canonizare și există de mai mult timp dorința ca unii dintre acești părinți să fie trecuți în rândul sfinților, iar pentru acest lucru trebuie să se pronunțe Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Vom avea în față și textele propuse pentru slujbele lor. Sunt lucrări care au fost trecute prin mai multe mâini și au fost corectate de unele eparhii. Propunerile de corectare au fost transmise și, după aceasta, vor ajunge la Sfântul Sinod, care oferă aprobarea finală propunerilor noastre” a spus Patriarhul Daniel.
Citește și: Mâncarea favorită a lui Arsenie Boca. Se prepară și în prezent în fiecare duminică la Mânăstirea Prislop
Totodată, acesta a vorbit despre procesul de canonizare și analiză a dosarelor propuse și a explicat cum funcționează anumite chestiuni de ordin logistic.
„Este foarte important să cinstim în mod deosebit pe acești mărturisitori și duhovnici din timpurile prigoanei comuniste din timpul vremurilor grele ale secolului al douăzecilea”, a afirmat Patriarhul României. Despre reprezenările sfinților propuși, Preafericirea Sa a explicat faptul că „icoana nu este o simplă fotografie, căruia îi pui un cerc de lumină în jurul capului. Este o prelucrare, o vedere duhovnicească a sfântului, care a trăit pe pământ, dar acum se află în lumina Împărăției Preasfintei Treimi în ceruri”, a menționat acesta.