ARTA ZGÂRCENIEI LA VOLAN. Cum să conduci ca SĂ REDUCI CONSUMUL MAŞINII LA JUMĂTATE

Daca ţineţi cont de câteva sfaturi date de un profesionist, puteţi reduce consumul maşinilor personale la jumătate. Pentru un consum mic, şoferul trebuie să anticipeze traficul, să folosească cât mai puţin frâna, să menţină o viteză constantă de mers şi să nu tureze motorul prea tare.  
Iulian Tudor
17 apr. 2014, 12:58
ARTA ZGÂRCENIEI LA VOLAN. Cum să conduci ca SĂ REDUCI CONSUMUL MAŞINII LA JUMĂTATE

Gerhard Plattner, un pilot de incercare al companiei Volkswagen, a reusit sa reduca printr-o conducere profesionista consumul unui autoturism cu aproape doua treimi. Dupa cum explica pilotul german, „condusul profesionist” sta la indemina oricarui sofer, fie el chiar incepator, cu conditia sa respecte citeva reguli principale. Pentru ca o masina sa consume cit mai putin, pilotul de ocazie trebuie sa foloseasca pe cit posibil mai putin pedala de frina, sa fie retinut in folosirea schimbatorului de viteze si sa anticipeze mersul traficului in care acesta se afla.

Citeşte şi Ford B-Max: Cât va consuma cea mai economică versiune a maşinii produse la Craiova

Anticipati traficul

„Condusul pentru consum redus este in primul rind o chestiune de atentie si anticipare”, spune Plattner. Pentru realizarea acestei performante, masina nu trebuie sa fie dotata cu sisteme performante de frinare. Frina, care poate fi de orice tip, trebuie folosita cit mai rar, autovehiculul trebuind sa incetineasca intotdeauna de la sine. Asta se poate realiza numai anticipind conditiile de trafic si adaptindu-te permanent lor. „De exemplu, daca observ un camion care ruleaza cu 50 de kilometri la ora, imi reglez viteza astfel incit atunci cind ajung in spatele lui sa am 50 de kilometri pe ora fara sa frinez”, a explicat pilotul german, adaugind ca frinatul inseamna un consum de energie inutil. Pilotul german foloseste cu precadere frina de motor si frina de mina doar pentru stationare. „Daca pe drumul parcurs soferul stationeaza mai mult de 30 de secunde, motorul trebuie oprit. „In Romania am observat semafoare care indica timpul pina la comutarea semaforului. Acesta e un lucru foarte util si usureaza sarcina soferului”, a adaugat Plattner.

De 250 de ori ocolul Pamintului

Condusul economic nu este o chestiune care se invata de azi pe miine, dar merita sa il incerci. Chiar daca nu obtii rezultatele lui Plattner, o economisire tot se va observa. „Am parcurs mai bine de 10 milioane de kilometri in toate conditiile de drum: de la gerul naprasnic al celei mai nordice localitati a Europei, Hammerfest, pina la canicula Saharei, de la drumurile aproape impracticabile ale Siberiei pina la celebrele autostrazi americane”, a precizat Plattner. Avind in vedere ca, in functie de stilul de condus si atentia la trafic, consumul poate varia dramatic, se poate vorbi de o rulare economica pentru orice tip de automobil. Plattner spune ca rezultatele bune se pot obtine mai usor cu masini din clasa mica sau medie.

Citeşte şi Maşina ta mănâncă mult din banii familiei? Ponturi ca să faci economie

Nu turati excesiv motorul

Foarte important in realizarea unui consum cit mai mic, mai important chiar decit viteza de rulare, este turatia motorului. „O turatie mai mica inseamna de cele mai multe ori si un consum mai mic. Motoarele TDI sint din acest punct de vedere excelente. Au un raspuns prompt, ating cuplul maxim la turatii foarte mici si astfel permit realizarea unui consum redus. Avind in vedere ca rezistenta la inaintare este proportionala cu patratul vitezei, intotdeauna o viteza mai mica este de dorit”, a subliniat Plattner. Fiecare propulsor are o plaja de turatii unde atinge un randament maxim de functionare.

Plattner mai spune ca a inregistrat intotdeauna o viteza medie de peste 60 de kilometri pe ora. Acest lucru l-a obtinut printr-o corelare atenta intre treapta de viteza si viteza cu care rula.

Lasati-va familia acasa

Pentru realizarea unui consum mic mai trebuie ca masina sa nu aiba probleme tehnice si sa fie echipata neaparat cu pneuri corespunzatoare, in functie de anotimp si de conditiile de drum. De asemenea, pentru un consum redus evitati incarcarea inutila a automobilului. „In functie de tipul automobilului, fiecare 100 kg in plus inseamna pina la un litru suplimentar de combustibil consumat la fiecare 100 de kilometri”, explica Plattner. In principiu, spune pilotul econom, „daca aveti calm si putina rabdare puteti economisi surprinzator de mult. Ba chiar, uneori, reusiti sa ajungeti si mai repede la destinatie”.

Skoda Fabia, cobaiul lui Plattner

Masina cu care s-a reusit aceasta performanta este Skoda Fabia, de serie, dotata cu un motor de 1,4 litri TDI. „Obiectivul testului a fost demonstrarea performantelor masinii si evaluarea consumului real de combustibil, in conditii combinate de drum, cu traficul obisnuit al unei zile de lucru”, spun reprezentantii Porsche Romania, organizatorii evenimentului. Rezultatul testului: un consum mediu de 2,6 litri la 100 de kilometri, pe o distanta de 847 de kilometri de drum normal. Aproximativ 200 de kilometri din traseu au fost parcursi pe autostrada, iar restul drumului a fost de oras si sat, cu coboriri si cu 45% portiuni in urcare pe Valea Oltului. Plattner a mai incercat odata sa scoata un consum cit mai mic, tot in Romania, in 2004. Atunci, pilotul de incercare al companiei Volkswagen, jurnalist de profesie, reusise un consum de 3,56 litri la suta de kilometri.

Sfaturi englezesti

In conditiile in care consumul combinat al modelului Yaris este de 4,2 la suta de kilometri, 3,7 la suta in afara localitatii si 5,1 la suta in oras, un expert a reusit sa obtina performanta unui consum uimitor. Experienta a avut loc in 2002, pe un circuit de raliu din Anglia. Atunci, instructorul John Gough, din Gloucester, a obtiunt performanta unui consum de 2,4 litri la suta de kilometri. Gough, dupa experienta avuta, are dreptul sa dea citeva recomandari novicilor pentru a incerca sa scoata un consum cit mai mic de combustibil. O recomandare ar fi sa se mentina o viteza constanta de mers. Pentru a scoate acel consum de 2,4 la suta, Gough a mentinut o viteza constanta. O alta recomandare pentru soferi este ca accelerarea sa se faca progresiv. Un ultim sfat dat de instructorul de pilotaj este ca frina sa nu fie folosita decit atunci cind este necesar.

 

 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce diferență este între PAL și MDF, de fapt. Detaliul pe care trebuie să-l știi când cumperi mobilă pentru bucătărie sau sufragerie
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Mulți români nu-și vor mai permite așa ceva. Prețul produsului va exploda
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns