Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă care va permite modificarea repartizării pe trimestre a cheltuielilor de personal pentru plata în luna septembrie a anului curent, la termenul stabilit potrivit legislaţiei în vigoare, a drepturilor salariale pentru ordonatorii principali de credite.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, pentru încadrarea în limitele de cheltuieli de personal pentru trimestrul al III-lea al anului curent, actul normativ prevede introducerea unei norme derogatorii de la prevederile articolului 18 alineat (3) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, care să se aplice în anul 2023 şi care să autorizeze Ministerul Finanţelor să aprobe modificarea prevederilor trimestriale ale ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, la titlul „Cheltuieli de personal”, fără îndeplinirea condiţionalităţii prevăzute la alineat (4) şi (5) ale aceluiaşi articol.
Marcel Ciolacu ameninţă cu demisia şi anticipatele, dacă PNL nu susţine programul de austeritate: „Îmi depun mandatul şi mergem la alegeri. Am răbdarea mea!”
Salariul minim crește de la 1 septembrie la 3300 de lei pentru toți angajații și la 4500 de lei în construcții
Salariul minim pe economie va crește de la 1 septembrie la 3300 de lei brut, iar de la 1 ianuarie 2024 la 3750 de lei, au anunțat, joi, surse guvernamentale. De la 1 septembrie va crește și salariul minim în construcții, la suma de 4500 de lei.
Coaliția analizează și un pachet de măsuri fiscale, printre care eliminarea unor facilități fiscale, doită de premierul Marcel Ciolacu, în contextul în care pierderile rezultate din acordarea de facilități fiscale s-ar ridica la 75 de miliarde de lei.
Sursele citate susțin că s-a convenit cu oficialii de la Comisia Europeană ca din septembrie să fie doar două cote de TVA. În acest moment există multe derogări de la cota de 19%, cum ar fi cea de 5% pentru cultură, cărți, manuale școlare, unele servicii turistice, tranzacțiile imobiliare, mâncarea pentru animale.
Comisia Europeană cere să nu mai existe aceste derogări, și acest lucru ar însemna ca 5% TVA să nu mai existe decât pentru protezele medicale.
Marcel Boloş, măsuri dure de austeritate: Se taie vouchere de vacanţă şi indemnizaţia de hrană, se pun plafoane la mobile, se fac concedieri masive
Ar urma să rămână TVA redus, la 9%, pentru alimente, medicamente și pentru serviciile HORECA.
Modificările fiscale ar urma să privească și impozitele plătite de marile companii, dar discuțiile din Coaliție sunt greoaie, pentru că PSD și ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, susțin luarea acestor decizii, în timp ce PNL se opune, chiar criticându-l pe propriul ministru.
AUR anunţă că va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, după ce premierul a anunţat că Executivul îşi va asuma răspunderea pe noile măsuri fiscale
Reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Marcel Ciolacu, imediat după începerea sesiunii parlamentare. Acţiunea AUR are drept scop oprirea politicii antinaţionale promovată de coaliţia PSD-PNL şi eliminarea actelor normative promovate de guvernele conduse de Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu prin care sunt ameninţate cu falimentul mii de companii româneşti din construcţii şi agricultură.
„Un nou Executiv responsabil şi dedicat cauzei naţionale trebuie să adopte în cel mai scurt timp o serie de decizii vitale pentru redresarea economiei şi pentru stabilitatea socială a României:
1) întâietate pentru agricultorii români la accesul în portul Constanţa şi la elementele de infrastructură ale statului;
2) taxarea cu 1% din cifra de afaceri a marilor contribuabili;
3) menţinerea facilităţilor fiscale pentru domeniile construcţii şi agricultură la nivelul actual;
4) stoparea creşterilor de taxe pentru microîntreprinderi”, arată comunicatul de presă al partidului AUR.
Reprezentanţii AUR fac apel la toate forţele politice care se declară în opoziţie faţă de guvernul Ciolacu – Ciucă să susţină moţiunea de cenzură a Alianţei pentru Unirea Românilor şi să contribuie la eliberarea politică şi economică de sub dominaţia acestei coaliţii antinaţionale.
Liderul USR Cătălin Drulă a anunţat că partidul pe care îl conduce va iniţia o moţiune de cenzură împotriva guvernului PSD-PNL dacă Marcel Ciolacu îşi asumă răspunderea pentru creşterea taxelor, iar moţiunea de cenzură va reuni toate forţele democratice din Parlament, fără implicarea partidului extremist AUR.
Şi partidul REPER a făcut un anunţ similar cu privire la o posibilă moţiune de cenzură în Parlament.
Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă de Parlament şi să pice Guvernul sunt necesare 233 de voturi „pentru”, însă este posibil ca USR, partidul Forţa Dreptei şi alţi parlamentari neafiliaţi să nu aibă nici măcar semnăturile necesare depunerii acestei moţiuni de cenzură.
O moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, conform Regulamentului de funcţionare al Legislativului. Astfel, este posibil ca niciun dintre partidele din Opoziţie să nu reuşească să strângă numărul necesar depunerii unei moţiuni de cenzură.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în deschiderea şedinţei Executivului, că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. „Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament. Nu mă sperie nimic! Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem”, a spus şeful Executivului.