10 actori, cântăreţi şi dansatori români au mers în Belgia, ca să-şi susţină cauza în faţa Comisiei Europene, care pregăteşte o lege pentru a reglementa statutul artiştilor din Uniune. Prima nemulţumire a fost legată de pensii.
„S-a cotizat ani şi ani la rând. A venit revoluţia şi s-a dus firul. Nu mai sunt acte, banii care s-au strâns nu se mai găsesc”, a spus Sofia Vicoveanca
Artiştii s-au mai plâns de diferenţele de bani care le revin din drepturile de autor, de impozite şi au venit şi cu propuneri. „Scutirea de impozite, dacă s-ar putea lua la nivelul Uniunii Europene o lege care să vizeze toate ţările… S-ar putea crea un fond european la care să poată accesa artiştii aflaţi în suferinţă”, a spus Alexandru Arşinel.
„De 20 de ani, de când fac treaba asta, e ceaţă când vine vorba de drepturile de autor, încerc să înţeleg de ce dansatorii şi coregrafii nu au drepturi în ţara noastră. Nu înţeleg de ce o creaţie coregrafică nu are aceleaşi drepturi ca o creaţie muzicală”, a afirmat CRBL.
Artiştii au venit la Bruxelles la iniţiativa europarlamentarului Petru Luhan, care a propus ca în toate statele Uniunii artiştii să deţină un card social pe care să fie înregistrate toate contractele pe care aceştia le au, indiferent în ce ţară.
„M-am bucurat mult că artiştii din România au avut această ocazie unică să influenţeze directiva pe drepturi colective. Am putea spune că am pus accente astăzi pe o legislaţie mai concretă, mai adaptată necesităţilor artiştilor, mai ales artiştilor din România”, a declarat Luhan.
Din delegaţia României, cel mai mult au impresionat Sofia Vicoveanca şi Gheorghe Turda, care au venit în Parlamentul European îmbrăcaţi în costume populare.