Studiul a fost realizat pe 12 viitoare mămici de băieţi, între a 24-a şi 36-a săptămână şi a arătat că atunci când femeile însărcinate erau stresate, feţii lor ridicau spre obraz mâna lor stângă.
Acest lucru demonstrează fără dubiu că stările mamei sunt resimţite şi de făt, potrivit unui studiu făcut de Nadja Reissland, cercetător la Universitatea Durham, din Marea Britanie şi coordonator al studiului publicat în revista Laterality, scrie abc13.com.
Citeşte şi Totul despre sarcină: Probleme jenante ale gravidelor
Dar care ar fi legătura între stresul mamei şi ridicarea mânuţei stângi la obraz de către fătul ei, şi nu a mâinii drepte, de pildă, având în vedere faptul că dreptacii sunt majoritari?
Deşi nu poate da încă un răspuns exact, Reissland asociază stresul maternal prenatal cu un factor de risc de tulburări de dezvoltare a fătului după naştere, deoarece stresul modifică echilibrul biochimic în uter. Cercetătoarea s-a folosit în cercetările ei şi de ecografiile 3D, cu ajutorul cărora a surprins căscatul sau grimasele unui făt.
Reissland afirmă că, până va trage o concluzie clară între aceste manifestări ale fătului şi stresul mamei, mai trebuie să facă cercetări. Totuşi, un lucru este clar, şi anume, „importanţa reducerii stresului în timpul sarcinii”.