Asasinarea lui Lincoln: Un documentar realizat de Ridley şi Tony Scott şi narat de Tom Hanks VIDEO

National Geographic Channel Romania prezintă, în data de 3 martie, premiera unui documentar ce analizează dintr-o perspectivă unică asasinarea lui Lincoln, pornind de la romanul lui Bill O`Reilly. Avându-l ca narator în fața camerei de filmat pe Tom Hanks, documentarul de două ore este produs de Ridley și Tony Scott pentru National Geographic.
Cristina Dinu
19 feb. 2013, 07:30
Asasinarea lui Lincoln: Un documentar realizat de Ridley şi Tony Scott şi narat de Tom Hanks VIDEO

14 aprilie 1865. O împușcătură. Un asasin, hotărât să ucidă ”tiranul”, trage asupra celui de-al 16-lea președinte al Statelor Unite. Astfel, într-un moment, națiunea americană a fost definitiv schimbată. Aceasta este cea mai impresionantă și răsunătoare crimă din istoria Americii.

Având premiera în data de 3 martie, de la ora 21:00, Asasinarea lui Lincoln este primul film după un scenariu adaptat, oferit de National Geographic Channel. Filmul prezintă unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Statelor Unite. Oferind o perspectivă istorică nouă, filmul înfățișează ultimele zile ale președintelui Lincoln și complotul plănuit de unul dintre cei mai cunoscuți, dar și complecși ”ticăloși” ai tuturor timpurilor.

Narat în fața camerei de actorul premiat cu Oscar, Tom Hanks, filmul îl are în distribuție pe actorul Billy Campbell (cunoscut din filmele ”The Killing”, ”Once and Again”) în rolul lui Lincoln și-l prezintă pe Jesse Johnson într-o interpretare inedită în rolul lui John Wilkes Booth. Produs de Scott Free Productions, compania de producție a fraților Ridley și Tony Scott, filmul este adaptarea cărții de succes a lui Bill O’Reilly într-un eveniment de televiziune global cu durata de două ore. Trebuie amintiți și actorii Geraldine Hughes în rolul lui Mary Todd Lincoln, Graham Beckel în rolul lui Edwin Stanton, cel care a fost ministru de război în administrația Lincoln, și pe Shawn Pyfrom în rolul soldatului John W. Nichols. Asasinarea lui Lincoln a fost regizat de Adrian Moat (”Gettysburg”), s-a bazat pe scenariul scris de scenaristul și producătorul executiv Erik Jendresen (”Band of Brothers”) și a fost produs de Herzon & Co., compania lui Mark Herzog (”Gettysburg”).

Asasinarea lui Lincoln are toate ingredientele unui roman polițist incitant: conspirație, asasinare publică, o acțiune fără precedent de căutare a vinovatului.

Filmul reprezintă o analiză incitantă a complotului tenebros urzit în timpul evenimentelor ce s-au succedat cu repeziune către finalul Războiului Civil, dar și o examinare emoționantă menită să ofere o mai bună înțelegere a celui ce a ajuns să fie disprețuitul ”nebun”.

În contextul în care Nordul era sigur de victorie, după patru ani de război, simpatizantul fanatic al Statelor de Sud, John Wilkes Booth, plănuiește să se răzbune. El vede în președintele Lincoln un tiran dornic de a eradica nu doar sclavia, ci și modul de viață sudist. De aceea, lansează un complot clandestin de a-l răpi pe președinte și a-l transporta în secret în Sud – o acțiune ce urma să se petreacă sub protecția întunericului și care a eșuat. Însă, acest eșec a dus la născocirea unui nou plan ticălos: uciderea președintelui Lincoln. Crima îi reușește și șochează o națiune întreagă. Imediat, cea mai amplă căutare a vinovatului din istoria tânără a Statelor Unite este inițiată.

”Imaginea preponderentă a lui Booth este a unui ticălos bidimensional, cu mustăți arcuite”, spune Johnson. ”Sarcina mea a fost să cercetez mai în profunzime. Să demonstrez că a fost la fel de complex precum personajele shakespeariene pe care le interpreta pe scenă. Să demonstrez latura artistică, obsesia și rigoarea sudistă, precum și disprețul virulent pe care-l nutrea pentru președintele ”inferior”, dispreț ce a culminat cu piesa sângeroasă dintr-un singur act pe care a interpretat-o în viața reală.”

 ”Lincoln este atât de adorat de un public foarte larg încât este ușor să uităm că a fost un președinte controversat – unul cu mulți dușmani – și care, de fapt, își visa deseori propria asasinare. Am considerat important să arătăm această latură ascunsă a lui Lincoln, acest sentiment de oarecare frământare a sa din cauza premonițiilor funeste, deși atitudinea publică era una de echilibru și fermitate pe parcursul etapelor de finalizare a războiului”, a declarat Campbell.

Filmul, încărcat de o tensiune palpabilă, reconstituie ultimele zile și acțiuni ale președintelui până la momentul asasinării sale din 14 aprilie, la teatrul Ford: cele șase săptămâni pe care le mai are Lincoln de trăit… și se încheie cu urmările uciderii sale.

Filmul pornește de la perioada august 1864 – cu un an înaintea asasinării – și-l vedem pe Abraham Lincoln venind spre casă singur, călare. Un glonț șuieră prin aer și străpunge jobenul de opt dolari al președintelui. Patru ani și 41 de zile s-au scurs de când se află în funcția de președinte, iar intensitatea urii nutrite față de el, chiar și din partea unor membri din propriul partid, este extremă. Secvența este urmată de aceea în care John Wilkes Booth interpretează un rol într-o piesă, într-o scenă în care săbiile se încleștează, iar publicul aclamă entuziasmat.

Privitorii au apoi ocazia să descopere zelul lui Booth printr-o scrisoare pe care acesta o scrie și pe care, la rugămintea sa, sora sa trebuie s-o încuie într-un seif: ”că am sau nu dreptate, Dumnezeu să mă judece, nu omul… Așa cum se prezintă lucrurile azi, dragostea mea este numai pentru Sud. Nici nu consider dezonorantă încercarea de a face, pentru ea, un prizonier din acest om [Lincoln] din cauza căruia a suferit atât.”

În ziua de marți, 11 aprilie 1865, în timp ce se adresează mulțimii înfierbântate de oameni adunate la Casa Albă după capitularea lui Robert E. Lee, Lincoln se află în raza de acțiune a unui posibil pistol. Booth este și el prezent și promite că acesta va fi ultimul discurs al lui Lincoln. Scena este pregătită: Abraham Lincoln are mai puțin de patru zile de trăit.

Ora ”atacului” este stabilită pentru 10:15 p.m. în 15 aprilie 1865. Tovarășii de conspirație ai lui Booth au fiecare rolul lor în plan: Lewis Powell urmează să-l ucidă pe secretarul de stat William H. Seward în casa acestuia din Piața Lafayette; David Herold îl va ghida apoi pe Powell afară din oraș pe la podul Navy Yard; George Atzerodt urmează să-l ucidă pe vicepreședintele Andrew Johnson în hotelul Kirkwood; iar Booth urmează să-l ucidă pe Lincoln la teatrul Ford.

După ce intră în barul Star pentru o băutură, Booth este primit în teatru, traversează pe sub scenă și se îndreaptă către loja prezidențială, își fixează ținta și trage glonțul fatal asupra președintelui. Sărind apoi din balcon, aleargă spre centrul scenei și strigă: ”Sic semper tyrannis!”.

Lui John Wilkes Booth îi rămân mai puțin de 12 zile de trăit.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Ajutor de 800 lei pentru o categorie de pensionari din România! Ce venit maxim trebuie să ai
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Cine este bărbatul care a amenințat-o cu moartea pe Anca Alexandrescu. Poliția a deschis dosar penal
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. Anunț fabulos despre decizia CCR: NU e definitiv
Playtech.ro
Cine este Delia Dinu, femeia de lângă Iohannis? A plâns la ceremonie şi a făcut un gest uimitor. FOTO
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
„Cârtiță rusească”, descoperită la vârful serviciilor secrete ucrainene: „Trădătorul a fost reținut chiar de șeful SBU, lucra pentru inamic”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Ce semn divin i s-a arătat soțului Ancăi Molnar: “Am lăsat paharul în mașină vreo două ore…” | FOTO
Spynews
Cum arată Viorel Stegaru, după cinci ani de la prima apariție la televizor! Alături de cine a fost filmat | FOTO
Evz.ro
Tragedie în lumea onlineului. A murit un celebru personaj, la doar 28 de ani
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
PAOK-FCSB: Cine transmite meciul din play-off-ul Europa League și la ce oră începe
Cancan.ro
O influenceriță a murit la doar 28 de ani, după ce a ajuns la spital cu febră și dureri abdominale. Care a fost cauza decesului, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Traian Băsescu, demolat în direct la TV. Moment istoric în televiziunea din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Traian Băsescu critică ideea desecretizării costurilor deplasărilor externe ale lui Klaus Iohannis
MediaFlux
PRIMA DECIZIE a lui BOLOJAN! Noul PREȘEDINTE a DECIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?