Preşedintele Egiptului între 1970-1981, Anwar Sadat a fost o figură foarte respectată pe plan internaţional, dar privit cu ostilitate de ţările arabe vecine, după semnarea acordului de pace cu Israel, care a dus la suspendarea Egiptului din Liga Arabă în 1979.
Preşedintele egiptean Anwar Sadat a fost primul lider arab care a recunoscut statul Israel, de la înfiinţarea sa în 1948 şi care a făcut o vizită oficială în Israel, pe 19 noiembrie 1977, la invitaţia premierului israelian Menachem Begin.
În 1978, preşedintele Anwar Sadat semnează celebrele acorduri de la Camp David cu Israelul, menite să „traseze un plan de pace în Orientul Mijlociu”. Ele includeau şi acordarea unei autonomii limitate palestinienilor. Tot în 1978, Anwar Sadat şi premierul israelian Menachem Begin primesc amândoi Premiul Nobel Pentru Pace.
Statele arabe au boicotat însă Egiptul pentru „ruperea rândurilor” şi negocierea unui tratat separat de Liga Arabă cu Israelul.
O fatwa care aproba asasinarea lui Anwar Sadat a fost obţinută de la Omar Abdel-Rahman, un musulman extremist condamnat ulterior în SUA pentru rolul pe care l-a avut în atacurile cu bombă din 1993 la World Trade Center.
Pe 7 octombrie 1981, la parada militară anuală de la Cairo, care sărbătorea victoria din 1973 împotriva Israelului, Sadat este asasinat de membri ai partidului Jihadul islamic. Motivația lor a fost că Sadat a negociat cu dușmanul principal al națiunii arabe, Israelul.
În momentul asasinării, Anwar Sadat era în tribune şi trecea în revista trupele, înconjurat de ambasadori şi alţi demnitari internaţionali, iar deasupra zburau avioane de luptă Mirage, care executau manevre demonstrative.
La un moment dat, un locotenent a sărit dintr-o maşină blindată, iar Sadat s-a ridicat pentru a-i răspunde la salut. Imediat, mai mulţi asasini s-au ridicat în maşina blindată şi au început să arunce cu grenade înspre tribune. Câţiva dintre ei au sărit din vehiculul blindat şi s-au îndreptat în fugă spre preşedinte, deschizând foc de arme automate. Oamenii din tribune credeau că este un exerciţiu militar regizat.
Liderul asasinilor, Khalid Islambouli, a strigat „Moarte Faraonului!” în timp ce alerga şi trăgea înspre Anwar Sadat.
Desi preşedintele era înconjurat de gărzile de securitate, asasinii au continuat să tragă timp de peste un minut. Au existat momente de panică, în care spectatorii încercau sa iasă în fugă din raza armelor. Oamenii din jurul lui Sadat au pus scaune peste corpul său, când acesta a căzut, pentru a-l proteja de gloanţe.
Serviciile de securitate au acţionat prompt şi i-au ucis pe doi dintre asasini, imobilizându-i pe ceilalti. Televiziunea egipteană şi-a oprit imediat transmisiunea în direct de la paradă, dar camerele au continuat să filmeze.
Alte 11 persoane au fost ucise, inclusiv ambasadorul cubanez, un general Omani şi un episcop al Bisericii Copte. Alte 28 de persoane au fost rănite, inclusiv ministrul irlandez al Apărării James Tully şi patru funcţionari americani.
Sadat a fost transportat de urgenţă la Spitalul Militar Maadi, unde a ajuns fără puls. A fost pronunţat mort la ora locală 2.40 p.m din cauza hemoragiei masive în urma plăgilor împuşcate.
Vice-preşedinte în acel moment era Hosni Mubarak, rănit şi el în urma atentatului de la paradă. El şi-a asumat imediat puterea şi a folosit pretextul asasinării lui Sadat pentru a declara Legea Marţială, care a rămas activă până la alungarea acestuia de la putere în 2011.
Hosni Mubarak a fost răsturnat de la putere în cadrul unei revoluţii sângeroase. În vârstă de 83 de ani, Mubarak este judecat în prezent pentru că a ordonat uciderea a circa 850 de oameni în timpul revoltelor din Egipt. Dacă va fi găsit vinovat, Mubarak ar putera fi condamnat la moarte.