Benazir Bhutto l-a urmat pe tatăl ei în politică şi amândoi au murit din această cauză – el a fost executat în 1979 şi ea a căzut victimă a unui atentat sinucigaş.
Cei doi fraţi ai ei au avut şi ei morţi violente.
Ca şi familia Nehru-Gandhi din India, familia Bhutto din Pakistan era una din cele mai faimoase dinastii politice. Tatăl lui Benazir, Zulfikar Ali Bhutto, a fost prim ministru al Pakistanului la începutul anilor 1970.
Guvernul ei a fost unul dintre puţinele în cei 30 de ani după independenţă în care statul nu a fost condus de armată.
Născută în 1953 în provincia Sindh şi educată la Harvard şi Oxford, Bhutto a câştigat credibilitate datorită tatălui ei, deşi iniţial nu a fost dispusă să intre în lumea politicii.
Bhutto a fost închisă înainte de moartea tatălui ei în 1979 şi şi-a petrecut majoritatea anilor de puşcărie în încarcerare izolată. Ea a descris condiţiile din închisoare ca fiind extrem de dure. Şi-a petrecut cinci ani în arest.
Bhutto a avut două mandate ca premier al Pakistanului, din 1988 până în 1990, şi din 1993 până în 1996.
În ambele ocazii ea a fost înlăturată de la putere din cauza acuzaţiilor de corupţie. Demiterile i-au marcat cariera politică, caracterizată de numeroase suişuri şi coborâşuri.
La apogeul popularităţii, cu puţin timp înainte de primele alegeri, ea era unul dintre cei mai respectaţi lideri politici de sex feminin din lume.
Tânără şi frumoasă, Bhutto contrasta puternic cu scena politică din Pakistan, dominată în special de bărbaţi.
După ce-a de-a doua demitere, numele ei a ajuns să fie asociat cu corupţia şi guvernarea defectuoasă.
În ambele mandate, rolul soţului lui Bhutto, Asif Zardari, s-a dovedit a fi extrem de controversat.
Acesta a avut o influenţă majoră în ambele guverne şi a fost acuzat că a furat milioane de dolari de la stat – acuzaţii pe care el şi Bhutto le-au negat vehement.
Deşi acuzaţiile nu au putut fi dovedite în instanţă, soţul lui Bhutto a petrecut opt ani în închisoare. El a fost eliberat pe cauţiune în 2004.
Bhutto a părăsit Pakistanul în 1999 într-un exil autoimpus. Bhutto a trăit cu cei trei copii în Dubai, unde a fost urmată de soţ după eliberarea din închisoare în 2004.
Bhutto s-a întors în Pakistan pe 18 octombrie 2007, după ce preşedintele Musharraf a semnat o ordonanţă prin care o aministia pe ea şi pe alţii de acuzaţiile de corupţie. Ea se pregătea pentru alegeri, fiind liderul opoziţiei din Pakistan.
Cu puţin timp înainte să se întoarcă în Pakistan, după opt ani petrecuţi în exil, Bhutto a declarat unui ziar că: „Ar putea să încerce să mă asasineze. Mi-am pregătit familia şi pe cei dragi pentru orice fel de posibilitate.”
Bhutto a supraveţuit unei tentative de asasinare în Karachi în momentul revenirii în Pakistan. În drum spre un miting în Karachi pe 18 octombrie 2007, două explozii au omorât 139 de persoane şi au rănit alte 450, imediat după ce Bhutto a părăsit aeroportul Jinnah. Bhutto nu a fost rănită în urma atacului sinucigaş.
Benzir Bhutto a fost asasinată pe 27 decembrie 2007 la un miting electoral în Rawalpindi, la periferia Islamabadului. Ea tocmai părăsea mitingul într-o maşină când atacul a avut loc. Rapoartele iniţiale arătau că unul sau mau mulţi asasini au tras cu focuri de armă în Bhutto în timp ce ea s-a ridicat prin trapa maşinii pentru a face cu mâna mulţimii.
Un asasin sinucigaş a detonat o altă bombă lângă maşina ei.
Bhutto a fost adusă la spitalul Rawalpindi la ora locală 17:35 şi a fost pronunţată moartă la 18:16, ora locală.
Liderul Al-Qaeda Mustafa Abu al-Yazid a revendiat atentatul. Pe 12 februarie 2011, o curte de judecată anti-teroristă din Rawalpindi a emis un mandat de arestare pentru Musharraf, pentru că ar fi ştiut de atentat dar nu a dat informaţia mai departe celor responsabili cu securitatea lui Bhutto.
După asasinare au izbucnit proteste violente în mai multe oraşe importante din Pakistan, care s-au soldat cu 20 de morţi. Musharraf a declarat trei zile de doliu după asasinarea lui Bhutto.