“Moartea judecătorului Stan Mustaţă în penitenciar, ca urmare, probabil, a lipsei de îngrijire, ca să nu spun a relelor tratamente, dar a lipsei de îngrijire adecvată nu este primul caz. A fost şi cazul lui Adamescu (Dan – n.r.). Cred că la nivelul ANP trebuie acordată mai multă atenţie acestor situaţii limită, pentru că penitenciarele sunt făcute să îi primească pe cei care sunt condamnaţi şi îşi ispăşesc pedepsele, dar acest lucru presupune exterminarea lor. Acest caz este de o gravitate deosebită, având în vedere că nu e prima situaţie”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
„În măsura în care ancheta declanşată de ministrul Justiţiei va putea să aducă lumina, ar fi salutar. Sigur că există şi o altă variantă care ar fi până la urmă de rezervă. Nu îmi place să folosesc mereu acest instrument, dar poate că ar trebui să constituim o comisie parlamentară de anchetă. Dacă într-adevărat judecătorul Stan Mustaţă ştim care a fost situaţia, avem cu toţi cunoştinţă de presiunile la care a fost supus, de jocurile de culise care au avut loc şi care probabil au dus la condamnarea sa. Sigur că merită analizat acest lucru. Trebuie să mă consult şi eu cu colegii de la Senat, cu majoritate, cu partidele care alcătuiesc coaliţia pentru a vedea dacă consideră oportun un astfel de demers”, a declarat Tăriceanu, într-o intervenţie telefonică la România TV.
Tăriceanu a afirmat că acest deces nu este primul în sistemul penitenciar, amintind de cazul omului de afaceri Dan Adamescu.
„Acest lucru nu presupune nepăsarea faţă de sănătatea oamenilor şi de condiţiile în care trăiesc şi mă bucur că totuşi am văzut o reacţie foarte promptă a ministrului Justiţiei, prov. univ. Tudorel Toader, care a ordonat o verificare a tuturor penitenciarelor pentru ca să se tragă nişte concluzii şi astfel de situaţii să nu se mai întâmple. Moartea judecătorului Stan Mustaţă în penitenciar ca urmare probabilă a lipsei de îngrijire, ca să nu spus a relelor tratamente, dar a lipsei de îngrijire adecvată, nu este primul caz. Vă aduceţi aminte şi cazul foarte mult mediatizat la vremea respectivă a lui Adamescu”, a declarat Tăriceanu.
Citeşte şi: Avocatul Poporului s-a autosesizat şi efectuează anchete în cazul decesulului lui Stan Mustaţă
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat joi începerea unei anchete interne la Penitenciarul Jilava, după moartea fostului judecător Stan Mustaţă, aflat în detenţie pentru luare de mită.
„În data de 8 august 2018, în jurul orei 22.00, s-a înregistrat decesul unei persoane custodiate de Penitenciarul Bucureşti – Jilava care se afla internată într-o reţea sanitară publică. Conform procedurilor legale, au fost dispuse următoarele măsuri: anunţarea familiei persoanei decedate, informarea judecătorului de supraveghere a privării de libertate şi urmează a fi sesizate organele competente pentru cercetarea cauzelor şi împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului. Precizăm că persoana custodiată era înregistrată în evidenţa unităţii penitenciare cu afecţiuni medicale cronice. De asemenea, la nivelul administraţiei locului de deţinere a fost demarată o anchetă internă”, anunţă ANP.
Fostul judecător la Curtea de Apel Bucureşti Stan Mustaţă, aflat în detenţie pentru luare de mită, a murit în urma unui infarct miocardic. Anunţul a fostă făcut la Antena 3, de către avocata sa, Lorette Luca, care a spus că fostului judecător i s-a făcut şi mai rău, el având blocaj renal, şi a fost „plimbat prin trei spitale”. La ultimul dintre acestea, s-a decis să i se facă dializă, însă inima sa a cedat, iar Stan Mustaţă a făcut infarct şi a decedat.