Prevederile din acest document sunt aliniate cu directivele europene în domeniu şi preiau practici validate de experiența mai multor state membre ale UE, se arată într-un comunicat ASF.
Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule este structurat pe XIII capitole și cuprinde 38 de articole. Acesta acoperă domeniul de aplicare și definițiile noțiunilor folosite, dispoziții privind contractul și polița de asigurare RCA, încetarea, nulitatea și rezilierea contractului RCA, scopul asigurării RCA, obligațiile asiguratului și cele ale asigurătorului, dreptul asigurătorului de a solicita recuperarea sumelor plătite, compensarea directă între asigurătorii RCA, verificarea asigurării RCA, asigurarea de frontieră, sancțiuni, dispoziții finale și tranzitorii.
În esență, proiectul de lege propus are în vedere reglementarea contractului de asigurare RCA pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, în baza căruia sunt stabilite condițiile generale și particulare ale acoperirii unei asigurări RCA. Astfel, proiectul reglementează persoanele care au obligaţia să încheie contracte RCA și excepțiile de la această obligație, limitele teritoriale de acoperire, limitele de răspundere, riscurile acoperite şi excluderile, elemente privind stabilirea și plata despăgubirilor, facilităţile şi penalizările aplicabile asiguraţilor şi asigurătorilor, organizarea și funcționarea Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din România ca fond național de protecție, organism de plată a despăgubirilor, centru de informare și organism de compensare.
Propunerea ASF a fost înaintată în cursul zilei de joi comisiilor de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților, precum și Ministerului Finanțelor Publice, instituția care are drept de inițiativă legislativă pentru domeniile reglementate și supravegheate de autoritate.
Alături de proiectul elaborat la capătul procesului de consultare cu UNSAR, COTAR, UNTRR, CONPIROM, FEDRA, APIA, ASSAI au fost transmise și propunerile discutate în cadrul grupului de lucru dedicat, dar care nu au fost încorporate în document, însoțite de comentariile și observațiile Autorității.