‘Dintr-o vedere preliminară, nu avem încă o analiză a tuturor notificărilor, ele nu confirmă nici pe departe creșterile de preț care ne vin din piață. Nu confirmă. Aceste notificări în orice caz nu se duc la 30%. Trebuie să intrăm să vedem mai în detaliu pe grupe de vârstă. Culmea este că avem și scăderi. Noi vrem să încheiem această analiză spre sfârșitul lunii, mai ales că noi avem posibilitatea să cerem explicații suplimentare, să cerem modelele care stau la baza acestor calcule, chiar să le returnăm și să solicităm să le refacă’, a afirmat oficialul ASF.
Negrițoiu a explicat că prețurile polițelor RCA nu sunt aprobate de ASF, dar autoritatea de supraveghere se uită la modelele actuariale pe care le folosesc companiile de asigurări.
‘Nu noi aprobăm, dar noi ne uităm la modele actuariale pe care le folosesc. Și atunci, combinat cu relaxarea pe care am introdus-o (modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 — n.r.), care ar trebui să aibă efect, le dăm posibilitatea, pentru că norma noastră a introdus prevederi mai rigide pe segmente, și atunci de dăm posibilitatea să lucreze între segmente și să reducă diferențele, să aplatizeze’, a mai spus președintele ASF.
Pe 14 ianuarie, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a hotărât modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obligația asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creșterii tarifelor
Totodată, tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni (față de 12 luni anterior), cu excepția indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri. Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/ 2014 vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.
„Este o primă măsură destinată normalizării situației în cazul tarifelor RCA; flexibilizăm cadrul de reglementare pentru a oferi societăților de asigurare libertatea de a își optimiza portofoliile și de a atenua diferențele mari existente în acest moment”, a declarat pe 14 ianuarie, într-un comunicat al ASF, președintele Mișu Negrițoiu.