ASF: Stabilirea unui tarif de referinţă pentru RCA poate atrage pentru România procedura de infringement

Aplicarea unui tarif de referință pentru asigurările RCA poate atrage pentru România procedura de infringement, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de specialitate, Albin Biro, membru în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Filip Stan
16 mart. 2017, 18:16
ASF: Stabilirea unui tarif de referinţă pentru RCA poate atrage pentru România procedura de infringement

„(…) de ce nu înțelegem că această prevedere, cu intervenția în tarife a supraveghetorilor sau a oricăror instituții ale statului, este interzisă. Totuși, în contradicție cu această prevedere, venim cu plafonare și un preț de referință. Toate acestea sunt intervenții și la un moment dat, dacă nu din cauza plafonării tarifelor, dar pentru stabilirea unui tarif de referință putem intra în procedură de infringement. Dacă scrie acolo că regula în acest club al Uniunii Europene este să respectăm ceva, atunci noi de ce plafonăm tarifele? În acest caz, vom mai avea parte de infringementuri”, a spus oficialul ASF.

Acesta a precizat că sunt state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, cum este Elveția, în care se respectă sistemul RCA.

„Ori suntem în acest club și respectăm niște reguli, intrăm cu pieptul înainte, ori vedem ce face. Trebuie să ne decidem: dacă suntem în Uniunea Europeană atunci toate regulile sunt valabile și pentru noi, dacă nu suntem în Uniune atunci facem cum au făcut alții și facem reguli doar pentru noi. Și Elveția face parte din acest sistem RCA chiar dacă nu este parte a Uniunii Europene”, a subliniat Albin Biro, citat de Agerpres. 

CITEŞTE ŞI ASF vrea să introducă în pachetul de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA conceptul „client cu risc ridicat”

Piața asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanșată de către transportatori din cauza creșterii exponențiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanțe de Guvern care prevede plafonarea prețurilor RCA pe o perioadă de șase luni.

Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016 pentru o perioadă de șase luni.

În cazul persoanelor fizice, o primă maximă RCA de 3.087 lei este plătită de către un șofer care are mai puțin de 25 de ani și conduce o mașină de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusă primă RCA, de 541 lei, este achitată de către un șofer cu vârsta de peste 60 de ani de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 — 1.400 cmc. În cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă, o persoană fizică plătește între 749 lei, pentru o masă maximă mai mică de 2,3 tone, și 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone.

În cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maximum 9 locuri prima RCA variază între 885 lei și 1.285 lei, iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfă între 943 lei și 7.534 lei pentru mașinile de peste 16 tone.

Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR) organizează, joi, ediția cu numărul XII a Conferinței Naționale a Brokerilor de Asigurări și Pensii.

Tema din acest an a evenimentului este ‘2017 — anul Inovării, Dezvoltării și Definirii viitorului în asigurări’, iar cele două subiecte principale ce vor fi aduse în dezbatere sunt legate de Directiva privind Distribuția Asigurărilor (IDD) și situația din piața RCA.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă