La sate şi în marile oraşe de pe continentul asiatic, chinezii petrec această zi în familie sau în temple, această ocazie specială fiind sărbătorită în estul şi sud-estul Asiei, dar şi în celelalte ţări în care există comunităţi chinezeşti.
Mulţi dintre ei, dintre care 245 de milioane de muncitori navetişti chinezi, au invadat gările şi aeroporturile cu această ocazie, călătorind în unele cazuri pe distanţe de câteva mii de kilometri cu trenul sau cu autocarul pentru a fi alături de cei dragi în aceste câteva zile libere.
Preşedintele chinez Xi Jinping a citit mesajul său oficial de Anul Nou din Mongolia interioară.”Vă transmit tuturor şi familiilor voastre urările mele de sănătate şi fericire”, a spus preşedintele chinez, citat de agenţia China Nouă, informează Mediafax.
Citeşte şi Zodiac chinezesc: Trucuri Feng Shui ca sa ai noroc in Anul Calului
Succedându-i cântăreţei canadiene Céline Dion, actriţa Sophie Marceau şi-a prezentat la rândul ei urările de Anul Nou, joi seară, în faţa celor peste 750 milioane de telespectatori chinezi, în cadrul unei gale grandioase, în timpul căreia vedeta franceză a interpretat cântecul „La Vie en Rose” în duet cu Liu Huan, un star al muzicii pop chineze.
Gala de Revelion ocazionată de Anul Nou chinezesc, organizată de postul naţional de televiziune CCTV, reprezintă o veritabilă instituţie în sine încă din 1983. Timp de 24 de ani, soţia actualului preşedinte chinez, Peng Liyuan, o cântăreaţă de operă, a apărut în această gală, la care a renunţat în cele din urmă, cu puţin timp înainte ca soţul ei să ajungă în fruntea Partidului Comunist Chinez, în anul 2007.
Purtând o rochie lungă roşie – culoarea drapelului Chinei -, Sophie Marceau a executat câţiva paşi de dans cu partenerul ei chinez, pe acordurile cu uşoară tentă de jazz ale cântecului „La Vie en Rose”. „Faptul că la 13 ani am făcut un film precum «La Boum» sau, mai târziu, «Fanfan», care vorbeau despre toate acestea, despre acest romantism puţin inocent, corespunde unor lucruri care le sunt dragi”, a explicat actriţa franceză, al cărei semn este tocmai cel al Calului în astrologia chinezească.
Citeşte şi ANUL CALULUI DE LEMN: Ce spun maeştrii feng shui despre Anul Nou asiatic
Pentru ediţia 2014 a galei CCTV, Sophie Marceau a împărţit afişul evenimentului cu inconturnabilul Jackie Chan, renumitul star al filmelor de arte marţiale. În schimb, emblematicul rocker chinez Cui Jian, care a inspirat mişcarea pro-democraţie înăbuşită în sânge în 1989, a fost îndepărtat de pe lista invitaţilor.
Jerbe, artificii, lampioane şi petarde
La Beijing, cerul a fost brăzdat la miezul nopţii cu jerbe de artificii, iar locuitorii capitalei au ieşit pe străzi pentru a aprinde petarde, lansate cu scopul de a alunga spiritele rele.
La primele ore ale dimineţii de vineri, oraşul şi-a regăsit liniştea, părăsit de miile de muncitori veniţi din provincii îndepărtate, care reprezintă o treime din totalul său de 20 de milioane de locuitori.
Autorităţile din capitala chineză au limitat vânzarea de petarde în speranţa de a reduce poluarea aerului care atinge, mai ales în timpul iernii, niveluri alarmante, potrivit cotidianului China Daily.
Densitatea de particule de 2,5 microni în diametru (PM 2,5), cele mai nocive, a atins joi seară un nivel între 140 şi 160 micrograme pe metru cub, departe de vârful de 1.000 micrograme înregistrat anul trecut în aceeaşi perioadă, dar care depăşeşte totuşi cu mult recomandarea maximală de 25 micrograme fixată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Un spectaculos foc de artificii va avea loc, sâmbătă, în portul din Hong Kong, iar un altul la Sydney, un oraş din Australia cu o importantă comunitate chineză, unde va fi organizată, duminică, o paradă la care vor lua parte 2.700 de persoane.
În China, Calul reprezintă în mod tradiţional loialitatea şi energia. Este animalul cel mai popular din calendarul lunar după Dragon.
Însă el este asociat în acest an cu lemnul, obţinându-se astfel o combinaţie explozivă, potrivit maeştrilor în feng shui, care au prezis noi scandaluri şi probleme şi luni dificile pentru economiile din regiune.
Precedentul an al Calului de lemn (1954) a fost marcat de testele nucleare americane şi sovietice şi de bătălia de la Dien Bien Phu, care a reprezentat pentru Franţa pierderea Indochinei.
Bani pentru rude şi angajaţi
Printre practicile străvechi de Anul Nou chinezesc se regăseşte „hongbao”, o tradiţie ce constă în înmânarea de bani într-un plic roşu rudelor şi angajaţilor.
În acest an, aplicaţia de chat pe mobil WeChat, care numără peste 600 milioane de utilizatori, permite expedierea unei sume de până la 200 yuani într-un „plic electronic”, a raportat China Daily.