În ultimii cinci ani, vânzările de orez aproape s-au dublat în România. Deși înainte era doar un ingredient care nu lipsea niciodată din sarmale sau pilaf, două preparate tradiționale iubite de români, în ultimul timp devine pâine pentru mulți. Orezul este într-adevăr mai sățios și mai sănătos. Pofta pentru acest aliment a dus și la creșterea numărului de restaurante cu specific asiatic.
„În comparaţie cu acum opt ani de zile când foloseam 100-150 de kilograme pe lună, în momentul de faţă ajungem la o tonă de orez pe lună în toate locaţiile”, spune Răzvan Dumitru, bucătar la un restaurant asiatic, potrivit Observator News.
Citește și: Cât câștigă un ospătar de pe litoralul românesc din bacșiș. La ce sunt atenți clienții
Românii devin tot mai curioși din punct de vedere culinar, iar bucătăria asiatică pare să fie una dintre preferatele noastre. Pilaful românesc pare să fie amenințat de mâncărurile asiatice unde orezul este vedeta principală.
Sendvișul cu „chifle” din orez expandat este tot mai consumat în țara noastră, iar vânzările de sushi au crescut cu 30% în ultimul an. La fel de căutate sunt și alte preparate precum tăițeii din orez (celebrii „noodles) sau orezul prăjit.
Un factor important care a dus la creșterea consumului acestui aliment îl reprezintă migrația asiaticior în țara noastră, veniți aici să muncească.
„Avem foarte, foarte mulţi clienţi români. Mâncarea noastră este toată pe bază de orez: avem şi prăjituri din orez”, spune Roxana, proprietara unui restaurant cu specific Sri-Lankez.
În ultimii cinci ani, suprafața cultivată de orez la nivelul țării noastre a scăzut de trei ori. România mai are mai puțin de 20 de orezării în județele Timiș, Bihor, Brăila, Ialomița, Dolj și Olt. Astfel, țara noastră produce doar 20% din cantitatea de orez pe care românii o consumă anual.
„Orezul este o cultură mai aparte, are nevoie de anumite amenajări, necesită o cantitate mare de apă într-un timp foarte scurt. Investiţia într-un hectar de orez diferă foarte mult de ceea ce înseamnă porumb, grâu, orz sau rapiţă la ceilalţi fermieri”, spune Ionel Ariom, Pro Agro.
În magazine, prețul pentru un kilogram de orez pornește de la 7 lei și poate ajunge până la 11 lei. Conform statisticilor, un român consumă anual 4 kilograme de orez.