Asiaticii ne-au luat locurile de muncă, noi le „furăm” obiceiurile. Acum țara noastră consumă cantități record de OREZ! Cum au ajuns românii să dea pâinea pe orez și pilaful pe sushi: „Ajungem la o tonă pe lună în toate restaurantele”

Românii au dat grâul pe orez. Pâinea clasică, până nu demult adorată de toți, e înlocuită treptat de alimentul preferat al asiaticilor, lucru care va face ca vânzările să depășească un miliard de lei în 2024. Restaurantele asiatice, care devin tot mai populare și la noi în ultimii ani, asta și datorită importului de forță de muncă, au crescut pofta românilor pentru preparatele cu orez.
Alina Costache
13 aug. 2024, 09:56
Asiaticii ne-au luat locurile de muncă, noi le „furăm” obiceiurile. Acum țara noastră consumă cantități record de OREZ! Cum au ajuns românii să dea pâinea pe orez și pilaful pe sushi: „Ajungem la o tonă pe lună în toate restaurantele”
Românii consumă cantități record de orez

În ultimii cinci ani, vânzările de orez aproape s-au dublat în România. Deși înainte era doar un ingredient care nu lipsea niciodată din sarmale sau pilaf, două preparate tradiționale iubite de români, în ultimul timp devine pâine pentru mulți. Orezul este într-adevăr mai sățios și mai sănătos. Pofta pentru acest aliment a dus și la creșterea numărului de restaurante cu specific asiatic.

„În comparaţie cu acum opt ani de zile când foloseam 100-150 de kilograme pe lună, în momentul de faţă ajungem la o tonă de orez pe lună în toate locaţiile”, spune Răzvan Dumitru, bucătar la un restaurant asiatic, potrivit Observator News.

Citește și: Cât câștigă un ospătar de pe litoralul românesc din bacșiș. La ce sunt atenți clienții

Românii devin tot mai curioși din punct de vedere culinar, iar bucătăria asiatică pare să fie una dintre preferatele noastre. Pilaful românesc pare să fie amenințat de mâncărurile asiatice unde orezul este vedeta principală.

Sendvișul cu „chifle” din orez expandat este tot mai consumat în țara noastră, iar vânzările de sushi au crescut cu 30% în ultimul an. La fel de căutate sunt și alte preparate precum tăițeii din orez (celebrii „noodles) sau orezul prăjit.

Un factor important care a dus la creșterea consumului acestui aliment îl reprezintă migrația asiaticior în țara noastră, veniți aici să muncească.

„Avem foarte, foarte mulţi clienţi români. Mâncarea noastră este toată pe bază de orez: avem şi prăjituri din orez”, spune Roxana, proprietara unui  restaurant cu specific Sri-Lankez.

Citește și: Un bucătar celebru aruncă bomba: Un prieten cu laborator de testare mi-a comunicat că-n pepenii românești testați de el a găsit de 30 de ori mai mulți nitrați decât e maxim admis legal

Cerere mare, orez puțin

În ultimii cinci ani, suprafața cultivată de orez la nivelul țării noastre a scăzut de trei ori. România mai are mai puțin de 20 de orezării în județele Timiș, Bihor, Brăila, Ialomița, Dolj și Olt. Astfel, țara noastră produce doar 20% din cantitatea de orez pe care românii o consumă anual.

„Orezul este o cultură mai aparte, are nevoie de anumite amenajări, necesită o cantitate mare de apă într-un timp foarte scurt. Investiţia într-un hectar de orez diferă foarte mult de ceea ce înseamnă porumb, grâu, orz sau rapiţă la ceilalţi fermieri”, spune Ionel Ariom, Pro Agro.

În magazine, prețul pentru un kilogram de orez pornește de la 7 lei și poate ajunge până la 11 lei. Conform statisticilor, un român consumă anual 4 kilograme de orez.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Schimbări la plata taxelor. Măsura care intră în vigoare în 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Venitul minim de incluziune înlocuiește ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei din 2024
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?