Participanţii la întâlnire au discutat despre managementul viitorului sistem de asigurări de sănătate, în special despre cel al riscurilor din acest sistem.
Asiguratorii au atras atenţia asupra faptului că, pentru dezvoltarea unui sistem de asigurări alternativ la cel social, definirea clară a unui pachet de bază de servicii este obligatorie şi esenţială. ‘În opinia noastră, pe termen scurt (2-3 ani), sistemul asigurărilor de sănătate poate funcţiona într-un regim în care asigurările sociale rămân obligatorii, iar asiguratorii privaţi intră pe palierul asigurărilor complementare/suplimentare.
În acest timp se pot pregăti paşii necesari pentru trecerea la un sistem mixt. Pentru dezvoltarea unui sistem privat de asigurări mai trebuie reglementată şi deductibilitatea fiscală a asigurărilor. Considerăm că, un sistem în care atât asigurările obligatorii sociale, cât şi cele voluntare pot funcţiona în regim public, cât şi privat poate fi fezabil într-un interval de 4-5 ani’, au declarat reprezentanţii societăţilor de asigurări în cadrul întâlnirii.
„Am discutat elemente tehnice. Din discuţii a rezultat necesitatea etapizării introducerii sistemului privat de asigurări şi stimularea lui. Am convenit că vom avea o serie de întâlniri tehnice, reprezentanţii asiguratorilor ne vor da experţi pentru a lucra la capitolul privind asigurările private. Au fost de acord cu principiile universalităţii, solidarităţii şi egalităţii de şanse, principii care stau la baza asigurărilor sociale. Ne vor da şi ei o listă cu propuneri”, a declarat pentru AGERPRES, conf. dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.