Asiguratorii cer MAI MULŢI BANI pentru poliţele de asigurare în caz de CUTREMUR

Directorul Polului pentru Asigurari impotriva Dezastrelor a trimis catre Autoritatea de Supraveghere Financiara o lista cu 10 propuneri de modificare a poliţelor de asigurare.
Roxana Gagiu
13 feb. 2015, 09:54
Asiguratorii cer MAI MULŢI BANI pentru poliţele de asigurare în caz de CUTREMUR

Asiguratorii vin cu propuneri uluitoare pentru poliţele de asigurare în caz de cutremur. În primul rând ei vor să nu mai fie acordate despagubiri pentru cutremurele mai mici de 5 pe scara Richter, însă seismologii ii contrazic si spun ca si un cutremur de 3 poate fi devastator pentru o locuinta.

„Ne dorim sa crestem prima pentru asigurarea de locuinta sau sa fie introdusa o fransiza. Am trimis calculele actuariale catre ASF. Cerem cresterea primei pentru a ne permite un program de reasigurare mai mare”, a declarat Nicoleta Radu Neacsu, director general PAID, potrivit ziaruldeiasi.ro

Asiguratorii mai cer sa fie fotografiata locuinta asigurata in momentul semnarii contractului.

Statistic vorbind, dintre cele 1,5 milioane de case si apartamente asigurate, un cutremur ca cel din 77 ar darama sau afecta 22.000, potrivit asiguratorilor. Daca realitatea ar bate statistica si ar fi, sa zicem, 50.000 de daune mari, cei de la PAID nu ar avea destui bani ca sa le acopere.

Fransiza de 10% din suma asigurata, pe care s-o plateasca proprietarul, inseamna ca la o dauna maxima de 20.000 de euro, despagubirea e de doar 18.000.

O alta modificare ar fi introducerea la despagubiri a instalatiilor locuintei.

Asiguratorii nu mai vor sa plateasca pentru inundatiile produse cand ploaia intra pe geamul sau usa lasate deschise, ori in cazul colibelor, bordeielor, corturilor sau a caselor fara usi si ferestre.

De 15 ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva în România. În doar prima lună a anului, pământul s-a zguduit de 58 de ori. Dacă până acum majoritatea cutremurelor aveau loc în zona seismică Vrancea, în ultima perioadă însă s-au produs seisme şi în alte zone din România. Este un bilanţ înfricoşător.

De la începutul lui 2015, în România au avut loc 58 de cutremure. Majoritatea seismelor s-au produs în zona Vrancea care este „responsabilă” de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia plăcilor tectonice de sub ţara noastră.

Citeşte şi: Sunt semne că se apropie un seism devastator în România. 58 de seisme în 2015

Mai grav este că, de la începutul anului, seismele nu s-au produs doar în zona Vrancea, ci şi în alte regiuni, în care de regulă pământul se zguduie doar o dată la câţiva ani. Moldova şi Muntenia, spre exemplu, au fost şi ele marcate de cutremure, în timp ce în Transilvania, mişcările seismice au fost mai reduse.

Citeşte şi: Mircea Radulian, despre cutremurele din ultima perioadă: Este o activitate ceva mai mare

Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs vineri, la ora 10.07, în zona Vrancea, epicentrul seismului fiind în judeţul Prahova, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Alte patru cutremure au avut loc pe teritoriul României în mai puţin de 24 de ore.

Mircea Radulian a explicat la România TV de ce se avem atât de multe cutremure în ultimul timp.

„Este un cutremur moderat, nu este puternic, nu se simte şi este un cutremur frecvent în Vrancea. În ianuarie au fost ceva mai multe. Dacă vorbim de Vrancea, au fost peste 20 de cutremure în ianuarie. E o oarecare intensificare a activităţii, sperăm să fie legată de o detensionare a zone. Cauza principală este faptul că Vrancea e tensionată în permanenţă, trebuie să mai elibereze o parte din tensiunea acumulată. Nu face decât să mai elibereze din tensiune, problema e faptul că tensiunea rămâne în continuare destul de mare. Ne aşteptăm la cutremure, acestea mici vor fi în permanenţă, în general vom avea în fiecare lună asemenea cutremure, în ce priveşte un cutremur mai mare, nu putem să nu avem în vedere şi o astfel de probabilitate. Este o activitate ceva mai mare, nu am mai avut activitate moderată de acest gen. Şi în ianuarie anul trecut au fost cutremure, au fost peste 20„, a declarat la România TV Mircea Radulian.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Capital.ro
Ordin UE. Mașinile pe benzină și motorină se taxează extra. Intră în vigoare din 10 decembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Misterul templelor solare din Bucegi. Ce se întâmplă pe vârful Omu la 21 noiembrie
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
MAE: Încă doi români au fost găsiți morți în urma inundațiilor devastatoare din Spania. Bilanțul românilor a ajuns la 9 în total
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Incident neobișnuit în Piața Unirii: Stâlp de iluminat montat invers după ce a căzut pe tramvai
MediaFlux
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva