Asiguratorii cer MAI MULŢI BANI pentru poliţele de asigurare în caz de CUTREMUR

Directorul Polului pentru Asigurari impotriva Dezastrelor a trimis catre Autoritatea de Supraveghere Financiara o lista cu 10 propuneri de modificare a poliţelor de asigurare.
Roxana Gagiu
13 feb. 2015, 09:54
Asiguratorii cer MAI MULŢI BANI pentru poliţele de asigurare în caz de CUTREMUR

Asiguratorii vin cu propuneri uluitoare pentru poliţele de asigurare în caz de cutremur. În primul rând ei vor să nu mai fie acordate despagubiri pentru cutremurele mai mici de 5 pe scara Richter, însă seismologii ii contrazic si spun ca si un cutremur de 3 poate fi devastator pentru o locuinta.

„Ne dorim sa crestem prima pentru asigurarea de locuinta sau sa fie introdusa o fransiza. Am trimis calculele actuariale catre ASF. Cerem cresterea primei pentru a ne permite un program de reasigurare mai mare”, a declarat Nicoleta Radu Neacsu, director general PAID, potrivit ziaruldeiasi.ro

Asiguratorii mai cer sa fie fotografiata locuinta asigurata in momentul semnarii contractului.

Statistic vorbind, dintre cele 1,5 milioane de case si apartamente asigurate, un cutremur ca cel din 77 ar darama sau afecta 22.000, potrivit asiguratorilor. Daca realitatea ar bate statistica si ar fi, sa zicem, 50.000 de daune mari, cei de la PAID nu ar avea destui bani ca sa le acopere.

Fransiza de 10% din suma asigurata, pe care s-o plateasca proprietarul, inseamna ca la o dauna maxima de 20.000 de euro, despagubirea e de doar 18.000.

O alta modificare ar fi introducerea la despagubiri a instalatiilor locuintei.

Asiguratorii nu mai vor sa plateasca pentru inundatiile produse cand ploaia intra pe geamul sau usa lasate deschise, ori in cazul colibelor, bordeielor, corturilor sau a caselor fara usi si ferestre.

De 15 ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva în România. În doar prima lună a anului, pământul s-a zguduit de 58 de ori. Dacă până acum majoritatea cutremurelor aveau loc în zona seismică Vrancea, în ultima perioadă însă s-au produs seisme şi în alte zone din România. Este un bilanţ înfricoşător.

De la începutul lui 2015, în România au avut loc 58 de cutremure. Majoritatea seismelor s-au produs în zona Vrancea care este „responsabilă” de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia plăcilor tectonice de sub ţara noastră.

Citeşte şi: Sunt semne că se apropie un seism devastator în România. 58 de seisme în 2015

Mai grav este că, de la începutul anului, seismele nu s-au produs doar în zona Vrancea, ci şi în alte regiuni, în care de regulă pământul se zguduie doar o dată la câţiva ani. Moldova şi Muntenia, spre exemplu, au fost şi ele marcate de cutremure, în timp ce în Transilvania, mişcările seismice au fost mai reduse.

Citeşte şi: Mircea Radulian, despre cutremurele din ultima perioadă: Este o activitate ceva mai mare

Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs vineri, la ora 10.07, în zona Vrancea, epicentrul seismului fiind în judeţul Prahova, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Alte patru cutremure au avut loc pe teritoriul României în mai puţin de 24 de ore.

Mircea Radulian a explicat la România TV de ce se avem atât de multe cutremure în ultimul timp.

„Este un cutremur moderat, nu este puternic, nu se simte şi este un cutremur frecvent în Vrancea. În ianuarie au fost ceva mai multe. Dacă vorbim de Vrancea, au fost peste 20 de cutremure în ianuarie. E o oarecare intensificare a activităţii, sperăm să fie legată de o detensionare a zone. Cauza principală este faptul că Vrancea e tensionată în permanenţă, trebuie să mai elibereze o parte din tensiunea acumulată. Nu face decât să mai elibereze din tensiune, problema e faptul că tensiunea rămâne în continuare destul de mare. Ne aşteptăm la cutremure, acestea mici vor fi în permanenţă, în general vom avea în fiecare lună asemenea cutremure, în ce priveşte un cutremur mai mare, nu putem să nu avem în vedere şi o astfel de probabilitate. Este o activitate ceva mai mare, nu am mai avut activitate moderată de acest gen. Şi în ianuarie anul trecut au fost cutremure, au fost peste 20„, a declarat la România TV Mircea Radulian.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'