Asiguratorii comit abuzuri împotriva şoferilor? Cine va face constatarea daunelor

Nu de puţine ori, o banală tamponare poate duce la neplăceri şi, de ce nu, la abuzuri. Asta pentru că în momentul în care te-a lovit cineva şi alegi varianta constatării amiabile, când vei merge la asigurator poţi avea "surpriza" ca inspectorul de daune să nu fie de acord cu dinamica accidentului şi, prin urmare, să nu te despăgubească sau să primeşti doar jumătate din valoarea daunei. Iată la ce s-au gândit autorităţile ca soluţie la această problemă.
Ionela Marcu
25 mart. 2015, 08:32
Asiguratorii comit abuzuri împotriva şoferilor? Cine va face constatarea daunelor

Odată cu introducerea constatului amiabil, mulţi şoferi implicaţi în accidente rutiere au fost surprinşi să afle că vina poate fi împărţită în mod egal, scrie cugetliber.ro. Nu doar organele de poliţie pot încadra un eveniment rutier ca fiind culpă comună, ci şi societăţile de asigurări. Asta înseamnă că unii asiguratori, din subiectivitate sau pur şi simplu dintr-o altă perspectivă poate da culpă comună, adică asiguratorul RCA al celuilalt şofer implicat în accident te despăgubeşte cu 50% din contravaloarea reparaţiilor, iar restul de 50% este suportat de tine sau de asiguratorul CASCO, în cazul în care deţii o astfel de poliţă.

Citeşte şi Tânăra care şi-a pierdut un braţ într-un accident rutier, despăgubită a doua oară de CNADNR

Când stabileşte asiguratorul culpa comună Asiguratorul poate stabili culpa comună în mai multe cazuri. De exemplu, dacă un autoturism oprit/staţionat neregulamentar este acroşat de o altă maşină. În această situaţie, dacă mergeţi la Politie, în majoritatea cazurilor vinovat de producerea evenimentului este cel care a acroşat autoturismul oprit. Chiar dacă cel care se afla parcat, în mod neregulamentar, este pasibil de o amendă pentru faptul că a oprit fără să aibă voie, vina nu îi aparţine în caz de accident rutier. Din nefericire, în cele mai multe cazuri, asiguratorii refuză despăgubirea. O altă situaţie este cea în care un autoturism aflat în depăşire este acroşat de un alt autoturism care circula în aceeaşi direcţie de mers şi care intenţionează să vireze la stânga, sau să intre în depăşire. La fel este şi în cazul în care două autoturisme circulă pe două benzi diferite în acelaşi sens, iar ambele autoturisme schimbă direcţia de mers, sau în situaţia în care depăşiţi o coloană de maşini, iar la un moment dat o altă maşină iese din coloană şi vă acroşează. În oricare dintre situaţiile de mai sus, aproape toţi asiguratorii vă vor despăgubi doar cu 50% din valoarea daunei.

„Se întâmplă ca şoferii să vină la noi nemulţumiţi de modul în care cei de la asigurări le rezolvă problemele”, au precizat oamenii legii.

Citeşte şi Ghidul RCA. Tot ce trebuie să ştii înainte de a semna o poliţă RCA

Ce este de făcut Autorităţile vor să înfiinţeze Corpul Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici din România (CEETAR). Acest proiect presupune ca daunele auto să nu mai fie evaluate de către inspectori de daune care sunt angajaţi ai societăţilor de asigurări. Aceştia bineînţeles că se află într-un evident conflict de interese, aşa că se doreşte ca evaluarea şi constatarea daunelor să se facă de către experţi tehnici independenţi. Proiectul vine în ajutorul păgubiţilor care au încheiate poliţe de asigurare şi care nu îşi pot primi despăgubirile la timp sau într-un mod just.

„Se menţin abuzurile pe care asigu-ratorii le comit împotriva şoferilor. Acest proiect ar putea reforma întreaga piaţă românească de asigurări, dat fiind că se bazează pe un sistem care funcţionează de ani de zile şi cu mare succes pe pieţele de asigurări mature. Noul sistem ar putea rezolva peste 70% dintre problemele cu care se confruntă în prezent păgubiţii RCA sau asiguraţii CASCO abuzaţi de către societăţile de asigurări. Soarta acestui proiect se va decide în curând, de aceea aş vrea să adresez următoarea întrebare clasei politice: după cele întâmplate pe 16 noiembrie, am vrea cu toţii să vedem în clar care politician îşi permite să sacrifice cinci milioane de cetăţeni cu drept de vot, doar pentru a proteja interesele financiare ale băieţilor deştepţi din asigurări care fac legea de 25 de ani pe această piaţă?”, a precizat Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), care aprobă acest proiect.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Câți bani câștigi, de fapt, dacă pui 1000 de lei într-un depozit bancar pentru 1 an de zile. Ofertele Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen pentru clienți și nu numai
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Viktor Orban Critică Mandatul Ursulei von der Leyen și Denunță Lideri UE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'