Asiguratorii comit abuzuri împotriva şoferilor? Cine va face constatarea daunelor

Nu de puţine ori, o banală tamponare poate duce la neplăceri şi, de ce nu, la abuzuri. Asta pentru că în momentul în care te-a lovit cineva şi alegi varianta constatării amiabile, când vei merge la asigurator poţi avea "surpriza" ca inspectorul de daune să nu fie de acord cu dinamica accidentului şi, prin urmare, să nu te despăgubească sau să primeşti doar jumătate din valoarea daunei. Iată la ce s-au gândit autorităţile ca soluţie la această problemă.
Ionela Marcu
25 mart. 2015, 08:32
Asiguratorii comit abuzuri împotriva şoferilor? Cine va face constatarea daunelor

Odată cu introducerea constatului amiabil, mulţi şoferi implicaţi în accidente rutiere au fost surprinşi să afle că vina poate fi împărţită în mod egal, scrie cugetliber.ro. Nu doar organele de poliţie pot încadra un eveniment rutier ca fiind culpă comună, ci şi societăţile de asigurări. Asta înseamnă că unii asiguratori, din subiectivitate sau pur şi simplu dintr-o altă perspectivă poate da culpă comună, adică asiguratorul RCA al celuilalt şofer implicat în accident te despăgubeşte cu 50% din contravaloarea reparaţiilor, iar restul de 50% este suportat de tine sau de asiguratorul CASCO, în cazul în care deţii o astfel de poliţă.

Citeşte şi Tânăra care şi-a pierdut un braţ într-un accident rutier, despăgubită a doua oară de CNADNR

Când stabileşte asiguratorul culpa comună Asiguratorul poate stabili culpa comună în mai multe cazuri. De exemplu, dacă un autoturism oprit/staţionat neregulamentar este acroşat de o altă maşină. În această situaţie, dacă mergeţi la Politie, în majoritatea cazurilor vinovat de producerea evenimentului este cel care a acroşat autoturismul oprit. Chiar dacă cel care se afla parcat, în mod neregulamentar, este pasibil de o amendă pentru faptul că a oprit fără să aibă voie, vina nu îi aparţine în caz de accident rutier. Din nefericire, în cele mai multe cazuri, asiguratorii refuză despăgubirea. O altă situaţie este cea în care un autoturism aflat în depăşire este acroşat de un alt autoturism care circula în aceeaşi direcţie de mers şi care intenţionează să vireze la stânga, sau să intre în depăşire. La fel este şi în cazul în care două autoturisme circulă pe două benzi diferite în acelaşi sens, iar ambele autoturisme schimbă direcţia de mers, sau în situaţia în care depăşiţi o coloană de maşini, iar la un moment dat o altă maşină iese din coloană şi vă acroşează. În oricare dintre situaţiile de mai sus, aproape toţi asiguratorii vă vor despăgubi doar cu 50% din valoarea daunei.

„Se întâmplă ca şoferii să vină la noi nemulţumiţi de modul în care cei de la asigurări le rezolvă problemele”, au precizat oamenii legii.

Citeşte şi Ghidul RCA. Tot ce trebuie să ştii înainte de a semna o poliţă RCA

Ce este de făcut Autorităţile vor să înfiinţeze Corpul Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici din România (CEETAR). Acest proiect presupune ca daunele auto să nu mai fie evaluate de către inspectori de daune care sunt angajaţi ai societăţilor de asigurări. Aceştia bineînţeles că se află într-un evident conflict de interese, aşa că se doreşte ca evaluarea şi constatarea daunelor să se facă de către experţi tehnici independenţi. Proiectul vine în ajutorul păgubiţilor care au încheiate poliţe de asigurare şi care nu îşi pot primi despăgubirile la timp sau într-un mod just.

„Se menţin abuzurile pe care asigu-ratorii le comit împotriva şoferilor. Acest proiect ar putea reforma întreaga piaţă românească de asigurări, dat fiind că se bazează pe un sistem care funcţionează de ani de zile şi cu mare succes pe pieţele de asigurări mature. Noul sistem ar putea rezolva peste 70% dintre problemele cu care se confruntă în prezent păgubiţii RCA sau asiguraţii CASCO abuzaţi de către societăţile de asigurări. Soarta acestui proiect se va decide în curând, de aceea aş vrea să adresez următoarea întrebare clasei politice: după cele întâmplate pe 16 noiembrie, am vrea cu toţii să vedem în clar care politician îşi permite să sacrifice cinci milioane de cetăţeni cu drept de vot, doar pentru a proteja interesele financiare ale băieţilor deştepţi din asigurări care fac legea de 25 de ani pe această piaţă?”, a precizat Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), care aprobă acest proiect.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri