Asigurătorul ar putea plăti direct titularului poliţei RCA reparaţia maşinii, în caz de accident – PROIECT

Deputatul neafiliat Daniel Oajdea a prezentat, joi, o propunere legislativă care vizează "corectarea" pieței asigurărilor auto obligatorii din România, astfel încât asigurații să beneficieze de o protecție reală.
Iulian Tudor
14 ian. 2016, 11:30
Asigurătorul ar putea plăti direct titularului poliţei RCA reparaţia maşinii, în caz de accident - PROIECT

„Propun modificarea Legii 136/1995 a asigurărilor și reasigurărilor, astfel încât asigurătorul să deconteze direct titularului poliței eventualele daune pe care acesta le are la vehicul atunci când, evident, nu este vinovat de producerea accidentului. Astfel, asigurații vor beneficia de o protecție reală și sunt obligați să încheie polițe RCA obligatorii la firme care dau dovadă de bonitate și de seriozitate”, a precizat deputatul Daniel Oajdea, potrivit Agerpres.

El a adăugat că această modificare a legii va înlătura situațiile dificile în care „autoturismul vinovat nu este asigurat, este asigurat de o firmă din alt stat sau de o firmă rău-platnică”.

Dacă propunerea va fi adoptată, asigurătorul plătește titularului poliței reparația autovehiculului și recuperează prejudiciul de la asiguratorul celui vinovat sau de la fondul de protecție a victimelor străzii, după caz. Cea mai importantă prevedere este faptul că proprietarul autovehiculului asigurat beneficiază de o protecție reală, decontând într-un timp rezonabil reparația propriului autovehicul atunci când el nu este vinovat”, a explicat deputatul.

El a adăugat că proiectul va fi depus la Parlament în cursul zilei de joi.

Potrivit lui Daniel Oajdea, în prezent, persoana păgubită trebuie „să lupte” cu diverse firme de asigurări pentru a reuși să-și repare autovehiculul. Multe dintre acestea fie întârzie procesul de decontare a reparației, fie indică diverse service-uri care fac reparații de „proastă” calitate, decontând mai puțin decât ar fi necesar pentru reparația daunei, a susținut deputatul.

„Deci, acest sistem nu oferă o competiție reală între asiguratorii de pe piața auto din România, ținându-i mai mult pe cei care oferă prețuri mici, dar nu și corespunzătoare”, a afirmat Oajdea.

El a anunțat că mai are în vedere un proiect de lege care vizează corectarea unei alte situații: „Cei care fac reglementare și control obțin de regulă venituri proprii de la cei controlați sau de la cei pe care ar trebui să-i controleze, lucru care din punct de vedere moral este un conflict de interese”.

„Știți care este cuantumul veniturilor celor din ASF? Nu am nimic cu aceste venituri, dar nu mi se pare în regulă ca tu, instituție care controlezi și care ar trebui să reglementezi piața, să ai încasări proporționale sau un anumit procent din firmele de asigurări. Pentru că atunci nu mai ești interesat să temperezi creșterea polițelor, ci mai degrabă mimezi că te interesează acest lucru, care doare pe fiecare cetățean din România, și de fapt ești interesat să-ți crești veniturile proprii. Cred că astfel de situații trebuie corectate și o să vă prezint în scurt timp un proiect de lege care, în opinia mea, va corecta și acest dezechilibru”, a afirmat Oajdea.

CITEŞTE ŞI: Modificare pe piaţa RCA. Vehiculele care nu trebuie să mai plătească şi Cartea Verde

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'