O adevărată reţea de credite false a fost construita de două angajate ale unei instituţii financiare nebancare din Buzău, cu ajutorul unor complici din Spitalul Judeţean, dar şi dintr-o companie de utilităţi, scrie sansanews.ro. Cele două femei lucrau ca analiste de credit la o unitate care acorda împrumuturi. Ca să poată lua creditele false aveau nevoie de adeverinţele celor pe numele cărora făceau dosarele de împrumut.
Primul pas era să procure adeverinţe care atestau calitatea de pensionari ai celor pe numele cărora se făceau cererile. Aici intrau în scenă trei asistenţi medicali care făceau rost de documentele respective, sustrăgându-le din unitatea medicala in care lucrau. Mai apoi, era nevoie de o factură de utilităţi pe care angajatele instituţiei financiare o procurau de la o societate de utilităţi unde aveau o angajată care le ajuta. În final, prin acest sistem, au fost luate 12 credite în valoare totală de 13.000 de lei.
Pensionarii pe numele cărora fuseseră luate împrumuturile habar nu aveau că cineva a obţinut bani în numele lor. De altfel, sumele respective erau ridicate uneori de apropiaţi ai celor două analiste de credit.
Oamenii legii au făcut percheziţii la locuintele din Stalpu si Costesti a 7 din cei 15 membri ai reţelei. La audierile care vor urma vor fi chemaţi inslusiv pensionarii pe numele cărora au fost întocmite dosarele de împrumut.
Împotriva celor 15 persoane a fost dispusă începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.