„Asociația ProMAMA a făcut demersurile necesare la Ministerul Sănătății pentru recunoașterea acestei meserii. De asemenea, ProMAMA face un apel public pentru semnarea petiției „Alăptează, România!”, care a strâns deja, în mai puțin de o lună, peste 1.000 de semnături. În multe țări din Europa consultanții în alăptare sunt de mulți ani recunoscuți și angajați în maternități și spitale, făcând parte din echipa medicală și având un rol covârșitor pentru succesul alăptării. Țara noastră se află pe un loc codaș în Europa în ceea ce privește alăptarea exclusivă până la 6 luni (12,6% !) în comparație cu media europeană (40%). Acest lucru, în condițiile în care 98% din femei sunt capabile să alăpteze. Mai mult, România se afla pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă, iar alăptarea are un rol covârșitor la reducerea acesteia. De aceea este nevoie de o persoană specializată în alăptare și anume consultantul acreditat, care să educe mamele și să le ajute pe cele aflate în dificultate„, susține Asociația ProMAMA, potrivit Agerpres.
CITEŞTE ŞI: Alăptare ONLINE: O mamă din Germania a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea LAPTELUI MATERN
În prezent, în România sunt 20 de Consultanți Certificați Internațional în Alăptare care sunt pregătiți și formați de doctor Marta Mureșan, coordonatorul pentru România, primul consultant certificat internațional din țară.
În fiecare an, în prima zi de miercuri din lună Martie se celebrează Ziua Consultantului în Alăptare Certificat Internațional, când se vorbește de importantă și rolul consultantului pentru succesul alăptării.
Până acum, Ziua IBCLC a fost sărbătorită pe plan local, dar în acest an, la inițiativa Asociației ProMAMA, se va celebra pe plan național, în cele mai importante orașe din țară unde există consultanți certificați internațional în alăptare: București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Oradea.
Consultantul în Lactație este acea persoană care dispune de cunoștințele și calificarea necesară pentru a preveni și rezolva problemele care apar în alăptare. Poate fi consultant orice persoană cu studii superioare, cu pregătire medicală sau studii care să echivaleze, care a urmat un curs de pregătire teoretică de minim 90 de ore, la nivel academic, care are cel puțin 1.000 de ore de practică în domeniu alăptării și al lactației umane și care a promovat examenul la nivel internațional.
Vezi şi: FOTOGRAFIA care a şocat Facebook: Ce face această tânără cu stânga în timp ce bea bere