ANAPASS şi-a exprimat punctul de vedere legat de reformele care trebuie implementate de urgenţă în sistemul sănătăţii, printr-un comunicat de presă.
„În toate ţările Uniunii Europene, medicii au de ales între a activa în sistemul public sau sistemul privat, fiind vorba despre un conflict de interese: Italia, Franta, Olanda, Marea Britanie, Spania, etc. ANAPASS considera ca in 2014, cresterea salariilor personalului medical din sistemul public va crea conditiile unei decizii definitive de a pune medicii sa aleaga unde doresc sa activeze, in sistemul public sau in sistemul privat, ca si a eliminarii atentiilor pe care pacientii se simt obligati sa le dea medicilor si asistentelor.
„, a subliniat Mădălina Baroncea, vicepreşedintele asociaţiei.
Referitor la reorientarea fondurilor către spitalele publice, ANAPASS consideră că „între a finanţa nişte spitale private la care au acces un număr limitat de asiguraţi din cauza practicarii unei coplăţi foarte mari şi unde se pot acorda servicii medicale modeste, şi secţiile de terapie intensivă ale marilor spitale publice deschise pentru orice asigurat şi având un rol decisiv în salvarea unor vieţi, este normal să alegi spitalele publice.”
ANAPASS este îngrijorată de situaţia spitalelor judeţene şi apreciază că este necesară o strategie imediată pentru asigurarea dotării şi întreţinerii necesare funcţionării eficiente a instituţiilor medicale judeţene.
„Fără nici un criteriu, Guvernul Boc a dezorganizat total sistemul sanitar trecând o parte dintre spitalele judeţene în subordinea Consiliilor Judeţene, o parte în subordinea Consiliilor Municipale, iar o parte rămânând în subordinea Ministerului Sănătăţii. Lămurirea situaţiei de subordonare a spitalelor judeţene, după un criteriu clar, este o prioritate a sistemului sanitar. Trebuie să se stabileasca clar cine anume este responsabil cu dotarea şi întreţinerea acestor spitale pentru a se putea contura o strategie pe termen lung atât de necesară.”, a declarat vicepreşedintele Baroncea.
Asociaţia Asiguraţilor şi Pacienţilor crede că o mărire a salariului cadrelor medicale va crea condiţiile unei decizii definitive de a pune medicii să aleagă între sistemul public şi cel privat, ca şi a eliminării atenţiilor pe care pacientii se simt obligaţi să le dea medicilor şi asistentelor.