Asociația BIO România, membră IFOAM-EU, din 2009, susține punctul de vedere al acesteia privind introducerea în culturile agricole din UE a New Genomic Technology – NGT. Acest punct de vedere este împărtășit de toate Asociațiile BIO din țările UE, membre ale IFOAM-EU.
„Felicităm Guvernul României, și pe Domnul Ministru al Agriculturii, Florin Barbu, pentru curajul de a se opune propunerii Comisiei Europene de introduce în culturile agricole din UE a noilor tehnologii NTG, fără restricții, fără trasabilitate, fără obligația de a proteja culturile fermierilor din agricultura ecologică și a celor din agricultura convențională !
Asociaţiile profesionale din agricultură susţin implementarea noilor tehnici genomice
Asistăm în aceste zile la o polemică privind acceptarea de către România a noilor tehnologii FĂRĂ RESTRICȚII !!!
Este dezamăgitor să constatăm că unii colegi ai noștrii reprezentanți ai unor asociații de fermieri susțin: ” Noi, întotdeauna am dorit să folosim noile tehnologii fără restricții”………
Fără restricții, fără reguli , în orice domeniu se instalează rapid haosul, anarhia și distrugerea acelui domeniu.
Avem exemplul restricțiilor din agricultura ecologică. Sunt cele mai dure, cele mai multe și cele mai complexe. Datorită acestor restricții este astăzi cea mai prietenoasă agricultură cu Sănătatea umană și a Naturii !
Restricții precum: inspecția și certificarea , respectarea TRASABILITĂȚII, etichetarea specială ( există Regulament European dedicat etichetării alimentelor BIO), interzicerea culturilor paralele în aceeași fermă, procesarea separată în timp și spațiu a alimentelor BIO și foarte multe altele fac din Agricultura Ecologică la nivel național, european și mondial, etalonul în agricultură și garanția celor mai sigure și calitative alimente produse în sistem industrial.
OMG, organismele modificate genetic, inca interzise a se cultiva in Europa, modificau materialul genetic al plantelor de cultura prin introducerea unei gene de la alta specie, sau chiar de la alt Regn. NTG ( Noile Tehnologii Genomice), ni se spune de catre Comisia Europeana ca doar “ EDITEAZA GENELE UNEI PLANTE”de cultura.
Deasupra tuturor restricțiilor/regulilor , care sunt OBLIGATORII pentru orice tip de agricultură, Bunul Simț ne obligă să fim foarte atenți la Principiul PRECAUȚIEI !
Fără acest principiu celebra afirmație al lui Ștefan cel Mare, rămâne o vorbă goală ! Totuși noi credem că ROMÂNIA este a copiilor, copiilor noștrii !!!”, se precizează în comunicat.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, precizează că România susţine introducerea în producţie a plantelor obţinute prin modificarea genomului (NGT1), ”cu o condiţie esenţială: protecţia producţiei ecologice şi a celei convenţionale şi separarea completă a acestora de organismele obţinute prin modificarea genomului”. ”Este regretabil că sunt parlamentari în comisiile de specialitate, care nu înţeleg că nu putem risca relaţiile comerciale tradiţionale şi afacerile fermierilor noştri”, afirmă el, după declaraţiile membrilor PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului.
”Sunt la Bruxelles şi voi participa la Consiliul de miniştri AgriFish pentru a susţine, ca de fiecare dată, interesele fermierilor români. Înţeleg că, în ţară, sunt unii care consideră că interesele fermierilor noştri şi ale României sunt «mărunte». Mărunte, poate, în raport cu interesele lor, care îi îndeamnă să nu ţină cont de nimic şi să accepte introducerea în producţie a plantelor obţinute prin modificarea genomului (NGT1), fără niciun fel de măsuri de protecţie”, a arătat, vineri, într-o postare pe Facebook, Florin Barbu.
El a precizat: ”Am spus-o foarte clar: România susţine introducerea NGT1 cu o condiţie esenţială: protecţia producţiei ecologice şi a celei convenţionale şi separarea completă a acestora de organismele obţinute prin modificarea genomului”.
”Sunt necesare măsuri de coexistenţă şi analize de laborator finanţate de CE pentru identificarea NGT1”, a arătat ministrul Agriculturii.
Barbu i-a criticat pe unii parlamentari. ”Este regretabil că sunt parlamentari în comisiile de specialitate, care nu înţeleg că nu putem risca relaţiile comerciale tradiţionale şi afacerile fermierilor noştri. Agricultura românească şi munca fermierilor noştri trebuie ţinute departe de interesele acestui grup de politicieni care au uitat că nu suntem, încă, în campanie electorală şi că avem responsabilitatea guvernării”, a conchis el.
Membrii PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului României au transmis, vineri, că privesc cu maximă îngrijorare turnura neaşteptată pe care a luat-o poziţia oficială a României, exprimată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin vocea ministrului Florin-Ionuţ Barbu, în faţa forurilor europene faţă de propunerea de “Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind plantele obţinute prin anumite noi tehnici genomice şi alimentele şi furajele derivate din ele, şi de modificare a Regulamentului (UE) 2017/62”.
Membrii PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului României au precizat că ”susţin inovaţia şi ştiinţa” şi au solicitat Ministerului Agriculturii ”revenirea de urgenţă asupra poziţiei exprimate în faţa Comisiei Europene, precum şi o deplină transparenţă în procesul decizional”.
”Având în vedere calendarul legislativ european, cerem de urgenţă MADR revizuirea poziţiei României, înainte de următorul consiliul AgriFish, care va avea loc în perioada 10-11 decembrie 2023, în conformitate cu punctele de vedere exprimate de toate autorităţile implicate în procesul decizional naţional. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să apere interesele întregii agriculturi româneşti”, a transmis PNL.