Asociația Colectiv GTG 3010 i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis desecretizarea informărilor Serviciului Român de Informații cu privire la vulnerabilitățile și disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate.
Membrii Asociației consideră că bacteriile din spitale au cauzat moartea a mii de oameni, ceea ce reprezintă o problemă de siguranță națională și că, prin urmare, se impune intervenția șefului statului.
„Vrem să aflăm adevărul cu privire la moartea copiilor noștri. Vrem ca niciun părinte să nu mai treacă prin durerea prin care trecem noi acum. Fiii noștri au fost condamnați la moarte de acest sistem corupt. Klaus Iohannis trebuie să facă ceea ce a promis – un altfel de politică – și să desecretizeze informările primite de la SRI, pentru a nu fi acuzat că acoperă vinovații”, precizează Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010.
Totodată, membrii Asociației s-au adresat și copreședinților PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, și le-au cerut să se delimiteze de candidatul PNL la Primăria Sectorului 4, Răzvan Sava, ca urmare a asocierii acestuia în campania electorală cu fostul primar cercetat în dosarul „Colectiv”, Cristian Popescu Piedone.
„Considerăm că demersul lui Răzvan Sava reprezintă o ofensă adusă victimelor incendiului de la Colectiv. Primar al Sectorului 4 trebuie să fie o persoană asupra căreia să nu planeze nicio umbră legată de conduita sa morală sau civică și să nu lezeze, prin candidatura sa, memoria celor 64 de victime ale tragediei din Colectiv”, se arată în solicitarea trimisă liderilor PNL.
Asociația Colectiv GTG 3010 este o organizație neguvernamentală, non-profit, apolitică și independentă, cu personalitate juridică, cu scop public, înființată în temeiul OG nr. 26/2000, cu modificările și completările ulterioare.
Principalele obiective ale Asociației Colectiv GTG 3010 sunt:
Cifre de ultimă oră privind dezastrul din spitale ies la iveală în plin scandal al dezinfectanţilor diluaţi. Peste 5.000 de oameni s-au îmbolnăvit doar anul trecut în spitale din cauza bacteriilor, iar în ultimii trei ani aproape 13.000 au fost trataţi pentru acelaşi lucru. Numărul acestor pacienţi creşte constant, iar mulţi sunt nevoiţi să cheltuie zeci de mii de euro ca să îşi salveze viaţa.
Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc în spitale. O statistică pe care fostul ministrul al Sănătăţii a trimis-o în Parlament arată date îngrijorătoare privind numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit din cauza bacteriilor.
Potrivit România TV, în ultimii trei ani de zile au fost aproape 13.000 de pacienţi infectaţi cu bacterii intraspitaliceşti din saloane, din sălile de Terapie Intensivă sau de chirurgie. Din păcate avem o creşte de la an la an de peste 1.000 de cazuri.
În raport se arată că în 2013 au fost 3.241, în 2014 s-au înregistrat 4.113 de infecţii, iar în 2015 numărul loc a crescut la 5.375. Cele mai multe cazuri sunt în spitalele foarte aglomerate, cum sunt spitalele din Bucureşti.
Patriciu Achimaş-Cadariu este de părere că probleme din sistem care au fost până acum „trecute cu vederea”, în acest an au devenit, dintr-o dată, „crize mari”, fiecare eveniment ”născând o polemică dusă la extremă”.
„În anul acesta am trecut aşa ca din întâmplare peste o serie de crize. Cuvântul acesta a început să îmi placă foarte mult: crize mari şi crize mici pe nişte subiecte care de altfel sunt de zeci de ani în această ţară. Fără doar şi poate sistemul de sănătate reprezintă o mare problemă şi este datoria noastră să îl însănătoşim, dar lucruri care anii trecuţi au fost total trecute cu vederea, anul acesta, dintr-o dată, au fost nişte mari crize şi fiecare eveniment naşte o polemică dusă la extremă. (…) Este o situaţie la care s-a ajuns după 25 de ani de nepăsare, de superficialitate, abandonare a respectului legii, de afirmaţii făcute peste gard. (…) Ce s-a stricat în 25 de ani să înlocuieşti în 6 luni …”, a afirmat fostul ministru al Sănătăţii, la Digi 24.
Potrivit acestuia, vor fi făcute verificări dincolo de ancheta penală şi în cazul altor dezinfectanţi folosiţi în spitale. „Pe vremuri se făcea dezinfecţia cu formol şi cloramină. Erau foarte eficiente şi erau extraordinar de ieftine”, a susţinut ministrul.
În opinia sa, numărul de infecţii nosocomiale înregistrat are legătură cu calitatea produsului dezinfectant folosit, dar „şi cu multe alte lucruri”.
Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii: Sub 5% din teste au fost neconforme în ceea ce priveşte dezinfectanţii
„Este doar un mic segment din tot acest lanţ al infecţiilor nosocomiale. Sunt multe lucruri în acest lanţ”, a arătat Patriciu Achimaş-Cadariu.
Citeşte şi: Dacian Cioloş, AVERTISMENT pentru spitalele care încă mai folosesc dezinfectanţii Hexi Pharma