„Acest proiect de hotărâre de consiliu nu există. Este vorba doar despre intenţia dl. Băncescu, care ocupă de un an de zile această funcţie în cadrul ASPA, fiind pus în funcţie de primarul Sorin Oprescu, perioadă în care nu a colaborat absolut deloc cu organizaţiile pentru protecţia animalelor şi cu protectorii de zonă”, transmite asociaţia Cuţu-Cuţu într-un comunicat de presă.
„Intenţia de a interzice hrănirea câinilor şi-a manifestat-o şi la şedinţă publică organizată de Consiliul General pe 9 mai 2013, pentru care a fost boicotat intens. Interzicerea hrănirii câinilor comunitari este un act penal şi contravine legii pentru protecţia animalelor nr. 9/2008, lege emanată de Convenţia Europeană pentru Animalele de Companie, semnată de ţările membre UE şi de România la Strasbourg. Interzicerea hrănirii câinilor contravine art. 5 cu privire la “rele tratamente” şi art. 6 cu privire la “cruzimi împotriva animalelor”, sancţionată cu „închisoare”, conform art. 23. Orice proiect în acest sens va fi acţionat de noi în instanţă şi la Contenciosul administrativ. Interzicerea hrănirii câinilor contravine Constituţiei României, şi anume Art. 1 alin. 3 şi anume contravine demnităţîi şi liberei dezvoltări a personalităţii umane. A obliga oamenii să asiste neputiinciosi cum animalele mor lângă ei înfometate este cel mai crud spectacol pe care îl poate oferi România”, mai spune asociaţia.
Cuţu-Cuţu precizează că problema cea mai mare, şi anume, abandonarea puilor în Bucuresti proveniţi din localităţile limitrofe, care nu sterilizează deloc – şi cauza pentru care avem cei mai mulţi câini pe stradă, nu constituie o prioritate a domnului Băncescu.
Prin urmare, „câinii nehrăniţi vor fi mai agresivi şi vor ataca mai multe persoane”.
Potrivit asociaţiei Cuţu-Cuţu, Răzvan Băncescu are mai multe proiecte de hotărâri de consiliu, considerate „aberante” de iubitorii animalelor, precum:
a) introducerea unei taxe de adopţie a unui câine de la hingheri de 170 de lei.
b) strângerea tuturor câinilor de lângă instituţii (în spaţii neîncăpătoare, fără condiţii igienico-sanitare, de unde dispar fără posibilitatea de a-i mai verifica vreodată, probabil omorâţi).
c) sterilizarea tuturor câinilor cu stăpân (fără posibilitatea de a nu-i steriliza şi de a achita o taxă de montă, care să- i responsabilizeze să nu arunce puii).
d) externalizarea serviciului de prindere a câinilor de către SRL-uri, în condiţiile în care ASPA are adăpost şi angajaţi şi deci este ilegal.
„Opinia acestei autorităţi ASPA nu face decât să învrăjbească oamenii împotriva autorităţilor. Este un caz unic în lume. Votarea proiectului de către consilierii generali îi face pe aceştia direct responsabili, lovind în cetăţenii care au i-au votat şi i-au ales. Întoarcerea autorităţilor împotriva cetăţenilor, folosind că pretext câinii, nu este o metodă. Ne menţinem cu toţii cererile către Primarul General şi către toţi cei îndrituiţi de demiterea tuturor directorilor ASPA pentru următoarele: proiecte cu iz penal, încălcare a stătutului funcţionarului public, cruzime împotriva animalelor, cheltuirea nejustificată a banului public, incompetenţă, înmulţirea câinilor pe stradă”, transmite asociaţia Cuţu-Cuţu.