„Deși nu ne aflăm în relație contractuală cu producătorii, notificăm zilnic ANMDM (Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale) asupra medicamentelor destinate a fi livrate intracomunitar (în cazul în speță, a vaccinului antirujeolic), acestea fiind stopate momentan de la livrare, în condițiile în care autoritățile sunt responsabile de asigurarea stocurilor de vaccinuri, deoarece programele de imunizare se derulează de către Ministerul Sănătății, având la baza licitații naționale. Cu toate acestea, nu am primit comenzi de la beneficiarii cu care ne aflăm în relații contractuale și nici din alte surse”, precizează directorul executiv al ADEM, Coralia Kreyer.
„Am publicat pe site lista cu notificările pentru livrări intracomunitare și așteptăm sesizări de la pacienții care nu găsesc medicamente din acea listă, dar până acum nu am primit nimic”, afirmă președintele ANMDM, Nicolae Fotin, potrivit aceluiași comunicat de presă.
Potrivit ADEM, cauzele reale ale epidemiei actuale sunt lipsa vaccinării/imunizării populației infantile/adulte, ca rezultat al unei informări insuficiente referitoare la aceste riscuri, probleme de producție/aprovizionare a pieței, precum și o (re)distribuire neuniformă pe teritoriul României a stocurilor disponibile.
De asemenea, și directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Zsuzsanna Jakab, a declarat, în ceea ce privește epidemia de rujeolă din România, că îmbolnăvirea ar fi putut fi prevenită prin vaccinare, vaccinurile fiind sigure și eficiente.
ADEM România este o asociație afiliată EAEPC (European Association of Euro-Pharmaceutical Companies).
Citeşte şi România nu are vaccinuri contra rujeolei, dar exportă mii de doze