Colectarea fondului şcolii reprezintă modul în care elevii şi părinţii se substituie autorităţilor statului care nu finanţează corespunzător unităţile de învăţământ, se arată într-un comunicat al AEC.
„Colectarea fondului şcolii este modul în care elevii, beneficarii principali ai actului de educaţie, şi părinţii acestora se substituie autorităţilor statului, care refuză să finanţeze în mod corespunzător unităţile de învăţământ. Destinaţia fondului şcolii este variată, aceşti bani fiind folosiţi pentru cheltuieli materiale, cum ar fi instrumentele de scris de la clasă, investiţii sau pentru asigurarea pazei unităţii de învăţământ. Toate cheltuielile prezentate mai înainte trebuie suportate din bugetul unităţii de învăţamânt. Pentru bunuri şi servicii, banii trebuie să provină de la bugetul de stat, din finanţarea de bază, iar pentru investiţii şi asigurarea pazei din finanţarea complementară a autorităţilor locale”, precizează comunicatul Asociaţiei Elevilor.
Conform sursei citate, fondul şcolii este considerat în mentalul colectiv ca o practică pozitivă prin care este ajutat sistemul educaţional, dar nu este aşa.
„Fondul şcolii s-a împământenit în mentalul colectiv ca fiind o practică pozitivă, prin care este ajutat sistemul educaţional. Dar, rezultatul este unul contrar, atât Guvernul, cât şi autoriţătile locale, refuzând să acorde o finanţare corespunzătoare, în condiţiile în care părinţii elevilor cotizează cu aceste sume.
În România, învăţământul de stat este gratuit, acest drept fiind consacrat de art. 32 alin. (4) din Constituţia României. Suntem de părere că dacă fondul şcolii nu va mai fi colectat, statul va fi obligat să finanţeze în mod corespunzător sistemul de educaţie”, susţine comunicatul Asociaţiei Elevilor Constanţa.
O altă problemă identificată de AEC o reprezintă colectarea fondului şcolii prin intermediul asociaţiilor de părinţi.
„O altă problemă a practicii fondului şcolii este colectarea banilor sub umbrela asociaţiilor de părinţi, neexistând o evidenţă a acestora în bugetul şcolii, aceştia nefiind asimilaţi donaţiei directe către unitatea de învăţământ, prevăzută la art. 108 din legea educaţiei. Necontabilizarea la nivelul şcolii duce la achiziţionarea de bunuri şi servicii tot sub umbrela asociaţiei de părinţi, astfel fiind evitată procedura achiziţiei publice”, a mai transmis Asociaţia Elevilor Constanţa.
AEC susţine că va sprijini public această propunere legislativă, deoarece consideră că cea mai bună metodă pentru stoparea acestui fenomen este introducerea coerciţiei.
Deputatul Cornel George Comșa a depus, la Parlament, o propunere legislativă care vizează introducerea unor sancțiuni penale pentru cei care colectează, „în mod abuziv”, fondul școlii. Citeşte mai mult aici