Deşi nu se ştie când şi de unde va fi livrat vaccinul, IATA deja colaborează cu linii aeriene, aeoporturi, organizații de sănătate și companii farmaceutice, pentru a pune la punct un plan global de livrare.
„Livrarea în siguranță a vaccinului pentru COVID-19 va fi misiunea secolului pentru industria de transport aerian. Însă acest lucru nu se va întâmpla fără o planificare în avans, iar acum este momentul pentru a face aceste planuri”, a declarat Alexandre de Juniac, CEO-ul IATA, conform B1.ro.
Deși odată cu pandemia şi scăderea numărului de pasageri, multe companii aeriene s-au axat pe transportul de marfă, sunt puţine avioane care îndeplinesc condiţiile necesare transportării unui vaccin.
Pentru a fi livrate în condiţii optime, dozele de vaccin au nevoie de o temperatură ambientală între 2 și 8 grade Celsius. Iar anumite vaccinuri ar putea necesita chiar temperaturi de îngheț.
„Cunoaștem procedurile, dar trebuie să le extindem la nivelul care va fi necesar”, a declarat Glyn Hughes, șeful operațiunilor cargo IATA.
Transportatorii aerieni estimează că zborurile către anumite zone vor fi critice, din cauza situaţiei geo-politice.
Pe lângă transportul vaccinului la temperaturi scăzute, securitatea este o altă problemă. „Vaccinurile vor fi bunuri valoroase. Trebuie făcute aranjamente astfel încât transporturile să fie sigure”, a mai comunicat IATA.
Livrarea unui vaccin în întreaga Africă ar fi imposibilă în acest moment, potrivit IATA, din cauza lipsei capacității de transport, a dimensiunii continentului și formalităților complexe de la granițe.
Transporturile vor avea nevoie de „precizie militară” și va fi nevoie de o rețea de depozite de refrigerare pentru păstrarea dozelor.