LABORATOARELE MEDICALE PRIVATE, APEL CATRE MINISTERUL SANATATII
In cateva randuri s-au trimis memorii catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si catre Ministerul Sanatatii.
Raspunsurile ori au lipsit, ori sunt in obisnuitul limbaj de lemn caracteristic celor ce redacteaza …copy – paste din legislatie, pe care o cunostem si noi. NOI, Laboratoarele medicale din Romania, nu cerem sa primim raspunsuri copiate, cerem ca cineva cu responsabilitate sa analizele cerintele noastre.
Am solicitat la inceputul anului 2018
– creșterea tarifelor per investigația paraclinica de laborator cu cel putin 30% ( tarife ce nu au crescut din 2008 in
condițiile in care prețurile au crescut de multe ori cu inflația, curs euro si salarii, de 3 ori mai mari)
Daca Ministerul Sanatatii prin raspunsul nr 16005/ 28.12.2018 catre un Domn Deputat, crede ca marind salariile medicilor din sistemul de stat conform Legii 153/2017, de 2, 3 ori mai mari, a rezolvat problema cu migrarea medicilor din Romania, se insala amarnic.
Ministerul Sanatatii nu a facut altceva decat sa accentueze problemele intre categoriile specialistilor ce lucreaza intr-un
laborator medical de stat sau privat (chimisti, biochimisti, biologi si medici de laborator). Salariile medicilor au crescut, celorlalte categorii, NU.
Ce credeti ca simte un ‘coleg’ vis a vis de un medic in acesta situatie?
Medicii pleaca din tara si datorita conditiilor in care se desfasoara actul medical propriu zis.
Intrebam pe d-na Ministru Sorina Pintea, noi laboratoarele private, in conditiile actuale de preturi, de unde putem
suplimenta fondul de salarii pentru angajatii nostrii? Sa marim preturile la pacienti contra cost ? Probabil ca da,
tinand cont ca plafonul in judetele limitrofe Bucurestiului acopera doar 50% din cerere?
Ministerul Sanatatii compara salariile cu cele din Comuniunea europeana, hmm, dar o glicemie cat costa in Franta? 1.1 Euro? Nu, bineinteles ..7 -9 Euro, deci de cel putin 6 x ori! – permisivitatea privind programul medicului de laborator și dreptul sau de a lucra in mai multe locuri in contract cu CAS, asa cum era inainte de 2010 (actualmente fiind îngrădit sa lucreze intr-un singur loc și neaparat cu norma întreaga, contravenind legislației muncii)
Memoriul a stat și la baza unei interogări din partea unui deputat PNL adresată MS. S-a răspuns de către CNAS in limbaj de lemn, fără a se intra in fondul problemei, invocându-se legislația actuala și cum ca MS e singura abilitata sa rezolve ambele probleme. MS încă nu a răspuns la memoriu, ci doar la interogarea deputatului PNL, in exact același stil lăsînd rezolvarea in mâinile CNAS.
Noi ramanem cu puținii medici de laborator chinuiți sa lucreze 7 ore/zi și îngrădiți sa nu poată lucra in mai multe laboratoare, in condițiile in care numărul laboratoarelor depășește numărul medicilor de laborator, nu se generează medici de laborator tineri iar laboratoarele au făcut investiții mari in aparatura și acreditări. ajoritatea aparaturii de laborator este automata și este mânuită de biochimiști și asistenți iar munca medicului poate fi efectuată de la distanță(informatizat) necesitând prezenta efectivă de maximum 3- 4 ore/zi, in functie de volumul de lucru al fiecarui laborator. Oare in interesul cui MS și CNAS doresc sa păstreze situația de criza?
In favoarea marilor lanturi ce au o politica agresiva de promovare si preturi pe masura?
DA, NOI, laboratoarele de analize medicale, mici si mijlocii, va spunem ca rezistam la limita bunului simt, deoarece angajatii sunt alaturi de noi, iar pentru ca este o afacere de familie la care tinem, nu renuntam.
Si noi vrem sa oferim salarii decente angajatilor nostri !
Va readucem aminte, ca in 2020 vor fi alegeri!
Speram sa ne recastigam drepturile si normalitatea atunci !
APLAMED –Patronatul Laboratoarelor Medicale din Romania
Presedinte Pungan Tudor