Totodată, reprezentanţii magistraţilor sunt nemulţumiţi şi de respingerea propunerii de stabilire a cadrului care a permis „formarea şi întreţinerea ideii condiţionării procedurilor de recrutare a inspectorilor de renunţarea la acţiunile judiciare pornite de Inspecţia Judiciară împotriva CSM”.
„AMR a spus clar, în repetate rânduri, că punctele de vedere pe care le exprimă nu sunt menite nici să facă apologia „războiului” în interiorul CSM – lucru cu totul de nedorit! – şi nici să dea apă la moara unora care ar avea de profitat din dezbinarea între judecători şi procurori. Însă, de dragul consensului călduţ nu pot fi sacrificate principii tocmai pentru că acestea au efecte imediate în realitatea în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea. De dragul unei imagini feerice, nu putem încuraja modelul „afară-i vopsit gardu’ şi înăuntru-i leopardu’ ” (…) Transformarea în reglementare legală, a propunerii de separare a carierelor judecătorilor şi procurorilor (în sensul de a nu mai duce la plen problemele ţinând de carierea şi drepturile acestora), susţinută constant de AMR, constituie o probă în acest sens”, precizează Asociaţia Magistraţilor din România, într-un comunicat de presă.
Asociaţia Magistraţilor din România mai transmite că judecătorii şi procurorii au dreptul şi cer să ştie ce se întâmplă în interiorul CSM, considerând că, faţă de evenimentele din ultimele luni, nu au fost suficient informaţi, cu atât mai mult cu cât există instanţe în care şedinţele plenului nu pot fi urmărite de pe computerele din birouri, din cauză că serverul central nu permite accesarea acestora.