România susține dezvoltarea industriilor realmente sustenabile. În România, Asociația pentru Combustibili Sustenabili foarte implicată în elaborarea Strategiei Naționale a Hidrogenului, iar în acest sens, sprijină un aliniament rapid cu „Planul Industrial al Pactului Verde pentru noua eră Net-Zero”
La ședința tehnică din acest an, au fost invitați Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Registrul Auto Roman, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, ASRO, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, Autoritatea Rutiera Romana, Administrația Fondului de Mediu, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, Inspecția Muncii, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitatea Miniera și Protecție Antiexplozivă- ISEMEX S.A., Autoritatea de Reforma Feroviară, Autoritatea Feroviară Română, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, RENAR, PwC România, Deloitte România, Linde Gas România, Messer Gaz România, Vitaro, Petrom, Engie, Intergas, Avangarde Safety, Inaq, Solaris Bus România.
„Ne regăsim într-o etapă istorică, în care Uniunea Europeană și SUA caută soluții pragmatice pentru dezvoltarea unui concurent eco-eficient hidrocarburilor poluante care ne alimentează astăzi industriile și logistica. Suntem în latura corectă a istoriei, realizând severitatea momentului și așezând fundațiile pentru noua eră a responsabilității organizaționale. Hidrogenul în industrie și logistică este ținta spre care tindem împreună cu Uniunea Europeană și Comisia care au emis nu mai devreme de 1 februarie 2023 Comunicatul Planul Industrial al Pactului Verde pentru o eră Net-Zero. Conform Planului, vom discuta pragmatic despre o perioadă de tranziție, până la maturizarea suficientă a industriei hidrogenului, ca aceasta să poată deveni în egală măsură sustenabilă economic, dar și din punct de vedere al mediului înconjurător. O perioadă de tranziție este necesară a fi calculată în acest sens, perioadă pentru care Uniunea Europeană a pregătit instrumentele esențiale în Planul de Acțiune pentru o Economie Circulară, etapă în care reciclarea, supra-ciclarea, combustibilii de tranziție (precum gazul natural comprimat sau lichefiat) vor intra în circuitul economic”, a declarat Vlad Stoicescu, președinte ACS.
Membri ACS consideră că lucrările s-au încheiat cu succes, înregistrând evoluții prin consens și decizii comune între instituțiile statului și mediul antreprenorial pentru dezvoltarea industriilor realmente sustenabile în România.
„În vederea dezvoltării unei noi economii, alimentată de hidrogen ca și componentă critică, devine esențială elaborarea de norme metodologice de aplicare a Ord. Nr. 200 si 201 din 2020, emise de ANRE în ce privește autorizarea și licențierea noilor instalații de hidrogen. Astăzi intră pe agendă și actualizarea tuturor Prescripțiilor Tehnice ISCIR care se referă la hidrogen și amestecurile de hidrogen. Pornim „grass-roots”, de la firul ierbii, pentru o infrastructură tehnico-legală eficientă dezvoltării industriilor, dar și pentru siguranța și securitatea în exploatare. Pentru ca societatea să îmbrățișeze această tranziție, într-un climat economic confuz, siguranța trebuie să fie infrastructură critică încă din etapele incipiente, ajungând la un standard legislativ și normativ echilibrat între nevoile pieței și responsabilitatea industriei manifestată prin colaborarea continuă cu organismele de reglementare”, a declarat Romeo Miclea, vicepreședinte ACS.
Hidrogenul verde este promovat prin politici publice și finanțări la nivel continental pentru a deveni principalul concurent al combustibililor convenționali. Inițiative comune pentru adopția hidrogenului ca și principal combustibil pentru industrii și transporturi se regăsesc în SUA și Uniunea Europeană.
„În calitate de Raportor al Grupului de lucru pentru hidrogen din Comisia pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților a României, voi continua să mă implic în tot ceea ce înseamnă consultări pentru pregătirea cadrului legislativ, într-o colaborare profesională excelentă cu Ministerul Energiei, ANRE și instituțiile de reglementare care vor avea atribuții în domeniu. Întotdeauna vom colabora cu specialiștii din industrie pentru a armoniza infrastructura legală cu evoluțiile tehnice”, deputata Oana-Marciana Özmen, secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii.
Până la adopția hidrogenului în scară largă, sunt propuse tehnologii intermediare, promovate de către Uniunea Europeană prin proiecte de economie circulară, cum ar fi combustibilii cu emisii de gaze cu efect de seră scăzute drastic comparativ cu motorina sau benzina, cum ar fi Gazul Natural Comprimat (GNC). În Miami deja funcționează vehicule de transport public alimentate GNC. Și STB deține un prototip, construit împreună cu Intergas România, care urmează să fie produs în serie, aducând societății de transport public economii considerabile dar și mediului înconjurător beneficii nete prin reducerea deșeurilor tehnologice și a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Citește și România va cumpăra 12 trenuri cu hidrogen, nepoluante. Pe ce rute vor circula