Asociaţia Şcolilor Particulare cere în instanţă redeschiderea unităţilor de învăţământ în ciuda exploziei cazurilor COVID

Asociația Școlilor Particulare a anunţat că va solicita în instanță anularea hotărârilor emise de comitetele județene / municipale pentru situații de urgență prin care se suspendă cursurile în unitățile de învățământ şi trecerea la cursuri online în localităţile sau judeţele unde a fost depăşită incidența de 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori.
Romania TV
29 oct. 2020, 12:48
Asociaţia Şcolilor Particulare cere în instanţă redeschiderea unităţilor de învăţământ în ciuda exploziei cazurilor COVID

Membrii ASP au decis în ultima adunare generală la care au participat reprezentanții a peste 250 unități școlare particulare din toată țara să solicite în instanță anularea prevederilor hotărârilor emise de comitetele județene/municipale pentru situații de urgență prin care se suspendă cursurile în unitățile de învățământ.

Plângerea va fi depusă vineri, 30 octombrie 2020, în Municipiul Cluj-Napoca și în Municipiul Brașov urmând ca la începutul săptămânii viitoare să fie depusă în toate județele și localitățile în care comitetele pentru situații de urgență au hotărât suspendarea cursurilor față în față din unitățile de învățământ de stat și particulare.

DOCUMENT ASP aici

Asociația Școlilor Particulare consideră că:

1. Hotărârile comitetelor pentru situații de urgență sunt nelegale, lipsite de necesitate şi de proporţionalitate, discriminatorii şi nemotivate.

2. Având în vedere faptul că hotărârile restrâng dreptul la educație garantat de Constituție și de legislația internațională, acest drept nu poate fi restrâs decât cu respectarea prevederilor constituționale: să fie prevăzută de o lege (a), să fie necesară într-o societate democratică (b), să fie proporţională cu scopul vizat (c) şi să nu fie aplicată în mod discriminatoriu (d). Niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită.

3. Măsura închiderii tuturor unităţilor de învăţământ nu este prevăzută de lege. Prevederile constituţionale ale art. 53 sunt univoce: exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege. Hotărârile de guvern şi nici ordinele de ministru nu pot fi considerate legi în sensul art. 53 care să permită restrângerea drepturilor fundamentale. Art. 38 (1) Legea nr. 55/2020 (singura lege organică invocată ca temei al hotărârii) prevede următoarele – Pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea consiliului de administraţie a unităţii de învăţământ preuniversitar

4. Suspendarea cursurilor care implică prezenţa fizică a copiilor poate fi luată doar în mod individual în raport de fiecare unitate de învăţământ la solicitarea formulată de consiliul de administraţie şi în condiţiile în care sunt îndeplinite condiţiile de îmbolnăvire în cazul efectivului uneia sau mai multor grupe sau clase.

5. Măsura închiderii unităților de învățământ nu este necesară într-o societate democratică pentru protejarea sănătăţii publice.

6. S-a dispus luarea celei mai drastice măsuri posibile fără ca aceasta să fie fundamentată prin raportare la existenţa transmiterii comunitare şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, dar şi a altor criterii de risc, astfel cum impune Ordinul comun. În schimb s-a folosit strict criteriul tehnic, reprezentat de rata incidenţei cumulate cu îmbolnăviri Covid-19, a cărui îndeplinire nu presupune luarea obligatorie a măsurii trecerii tuturor unităţilor de învăţământ în scenariul de funcţionare 3.

Citeşte şi: Gabriela Firea: „Este aberant să ţii toate şcolile închise. Să se testeze în masă, nu putem rămâne blocaţi în scenariul din martie” 

Sistemul de învățare online nu deservește echitabil și uniform toate categoriile de copii. Drept urmare, nu considerăm că această varianta poate fi aplicată unitar fără a ține cont de aspectele specifice vârstei, programei școlare și necesităților fiecărei categorii de elevi. Respectiv, preșcolarii și școlarii mici (clasele pregătitoare – II) întâmpină dificultăți majore în privința însușirii de conținuturi educaționale în mediul de învățare online„, susţin reprezentanţii ASP.

 

Scenariul roşu se extinde: 3.393 unităţi de învăţământ din ţară trec la cursuri online

Un număr de 3.393 unităţi de învăţământ din ţară îşi desfăşoară cursurile în Scenariul 3 (online), iar 4.959 – în Scenariul 2 (mixt), informează, miercuri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC). 

Dintre cele 3.393 de unităţi aflate în scenariul roşu, 385 figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 3.008 – ca urmare a ratei de incidenţă a cazurilor din localitatea în care funcţionează ori a infrastructurii şcolare/şcoli în care se execută diverse lucrări de reabilitare, afirmă MEC.

 

Cine şi când decide închiderea şcolilor şi trecerea la cursuri online în şcoli şi grădiniţe

Legea 55 prevede, la articolul 38, că „pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ se pot suspenda, la propunerea consiliului de administrație a unității de învățământ preuniversitar, cu avizul inspectoratului școlar județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București și al direcției de sănătate publică județene/Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București și cu aprobarea prin hotărâre a comitetului județean pentru situații de urgență/Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, pe baza argumentelor legale privind starea de sănătate”.

De asemenea, un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 prevede ce se întâmplă în școli în contextul pandemiei COVID.

Criteriul în baza căruia unităţile de învăţământ vor funcţion după scenariul verde, galben sau rosu este rata incidenţei cumulate în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

„La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti va prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2”, se arată în ordinul comun.

 

PREMIERĂ în România: un judeţ cu peste 3 infectaţi la mia de locuitori păstrează şcolile deschise

Deşi în capitală şcolile au fost închise odată cu depăşirea incidenţei de 3 infectări la 1000 de locuitori, pe ultimele 14 zile, în Bistriţa-Năsăud Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă judeţean a decis că pot continua cursurile, măsura suspendării fiind luată doar punctual, în localităţile cu multe cazuri.

Contactat de Edupedu.ro, prefectul Stelian Dolha – aflat în izolare după ce soția sa, medic, a fost depistată pozitiv – a declarat că „ieri am avut ședința Comitetului pe tema școlilor, era o doleanță din partea lor… se va face o analiză pe fiecare școală în parte. S-a luat decizia care trebuia să se ia, fiecare școală era acoperită de lege”.

De altfel, ministrul Educaţiei Naţionale, Monica Anisie, susține că în şcoli nu există pericolul ca elevii să se infecteze cu noul coronavirus, ea afirmând că în interiorul unităţilor didactice sunt respectate toate regulile. Anisie consideră că cifrele raportate în ultimele săptămâni, care arată creşteri semnificative ale ratelor de infectare şi ale numărului diagnosticelor de COVID-19, nu sunt influenţate de faptul că elevii merg la şcoală.

„Vreau să vă spun că în spaţiul şcolii nu există pericolul infectării. S-au luat toate măsurile de siguranţă, există dezinfectaţi, există acea distanţă fizică între elevi, se poartă mască, profesorii sunt foarte atenţi cu respectarea acestor reguli. Deci, nu şcoala este cea care influenţează într-un fel creşterea numărului de îmbolnăviri, nu în spaţiul şcolii se îmbolnăvesc copiii, ci pericolul este dincolo de poarta şcolii”, a declarat Monica Anisie, miercuri seară, într-o emisiune la B1 TV.

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Israel Katz devine noul ministru al apărării în Israel, promițând acțiuni decisive împotriva Hamas și Hezbollah
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate