Asociaţii ale magistraţilor, despre OUG pentru modificarea codurilor penale: Ar constitui o încălcare a MCV

Mai multe asociaţii ale magistraţiulor susţin că adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale ”ar constitui o încălcare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, asumat la momentul integrării în Uniunea Europeană”. De asemenea, demersul ”ar putea avea consecinţe la nivelul declanşării unei proceduri de infringement împotriva ţării noastre”.
Ionela Marcu
12 dec. 2018, 08:22
Asociaţii ale magistraţilor, despre OUG pentru modificarea codurilor penale: Ar constitui o încălcare a MCV

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au transmis, miercuri, observaţii cu privire la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. ”Prin Raportul emis în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dat publicităţii în 13 noiembrie 2018, Comisia Europeană formulează mai multe recomandări, printre care: încheierea reformei Codului penal şi a Codului de procedură penală în această etapă, în acord cu îngrijorarea exprimată de către Comisia de la Veneţia în legătură cu faptul că «luate separat, dar mai ales având în vedere efectul lor cumulativ, multe modificări vor afecta grav eficacitatea sistemului de justiţie penală din România în combaterea diferitelor infracţiuni, inclusiv a infracţiunilor legate de corupţie, a infracţiunilor violente şi criminalităţii organizate»; asigurarea de către Guvern şi Parlament a unei transparenţe totale, a consultării cu autorităţile relevante şi cu părţile interesate în cadrul procesului decizional şi în activitatea legislativă legat de Codul penal şi de Codul de procedură penală, de legile anticorupţie, de legile în materie de integritate (incompatibilităţi, conflicte de interese, avere ilicită), de legile justiţiei (referitoare la organizarea sistemului justiţiei), precum şi de Codul civil şi Codul de procedură civilă, inspirându-se din transparenţa procesului decizional pusă în practică de Guvern în 2016”, se arată în comunicatul transmis de către cele trei asociaţii.

Magistraţii reamintesc faptil că, la data de 19.11.2018, asociaţiile profesionale ale magistraţilor au lansat un apel public către Consiliul Superior al Magistraturii, Parlament şi Guvern de a respecta obligaţiile asumate de Statul român în cadrul Uniunii Europene şi Consiliului Europei.

”Contrar acestui apel provenit de la magistraţi şi în pofida recomandărilor Comisiei Europene de a se abandona în această etapă modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, se amplifică progresiv ipoteza emiterii de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea celor două acte normative. Astfel, atragem atenţia Guvernului că materializarea acestui demers ar constitui o încălcare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, asumat la momentul integrării în Uniunea Europeană, ar putea avea consecinţe la nivelul declanşării unei proceduri de infringement împotriva ţării noastre (a se vedea exemplul Poloniei), ştiut fiind că orice hotărâre a CJUE în acest sens poate prevedea obligarea Statului român la plata daunelor cominatorii per zi de întârziere până la momentul conformării cu decizia Curţii”, se mai arată în document.

Magistraţii subliniază faptul că o astfel de măsură este contrară recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi rapoartelor GRECO, ”atât în ceea ce priveşte procedura aleasă, cât şi referitor la conţinutul modificărilor”.

”Adoptarea modificărilor legislative în materie penală şi procesual penală, aşa cum au fost vehiculate în spaţiul public, este în contradicţie cu obligaţiile României de transpunere a Directivei 2014/42/UE privind confiscarea bunurilor produse prin comiterea unei infracţiuni, având în vedere că dezincriminarea de facto a unor infracţiuni şi crearea unor mecanisme de impunitate conduc la nerecuperarea prejudiciilor şi ”albirea” de facto a produselor infracţiunii. Mai mult, atragem atenţia Guvernului că Statul român participă la operaţionalizarea Parchetului European, în calitate de stat membru, şi are obligaţia respectării Regulamentului (UE) 2017/1939, modificările preconizate fiind de natură să influenţeze atât funcţionarea acestei noi instituţii, cât şi orice altă formă de cooperare judiciară în materie penală, prin împiedicarea efectivă a derulării anchetelor penale şi prin eliminarea metodelor moderne de investigare, contrar tendinţei europene”, se mai arată în comunicat.

În plus, magistraţii spun că ”o ordonanţă de urgenţă în acest moment ar contraveni însăşi jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României, care, cu ocazia soluţionării conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Guvern, declanşat prin stoparea procedurii legislative de la Senat privind proiectul Legii educaţiei naţionale şi angajarea răspunderii de către Guvern asupra acestui proiect, a stabilit că «legiferarea pe calea angajării răspunderii de către Guvern are caracter de excepţie»”.

Cele trei asociaţii solicită Guvernului să renunţe la ”orice intenţie de adoptare a vreunui proiect care să afecteze capacitatea instituţională de luptă împotriva infracţionalităţii, inclusiv pentru recuperarea prejudiciilor, şi care să pună în pericol valori sociale fundamentale într-un stat de drept”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, în Comitetul Executiv Naţional al PSD, s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale.

La rândul său, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, după ce a participat la şedinţa conducerii PSD, că va fi făcută o analiză la minister şi că o soluţie declarată constituţională o transpui în lege, justificând astfel ordonanţa de urgenţă. El a ţinut să precizeze că în niciuna dintre cele două şedinţe la care a participat nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Ce pensie specială încasează Gigi Becali de la Parlamentul European. Ce apare în declarația de avere a patronului de la FCSB
Capital.ro
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, valabil în jumătate din țară. Se anunță vreme severă și vânt puternic la munte
Spynews
Înmormântarea lui Liam Payne are loc astăzi, 20 noiembrie. De ce este organizată la o lună de la moartea artistului
Evz.ro
Semnele zodiacale cu cele mai puternice trăiri pe 20 Noiembrie 2024
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu pas
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Vladimir Putin planifică o vizită în India, prima de la invadarea Ucrainei
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți