Asociaţii ale magistraţilor solicită CSM votul pentru aprobarea concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să supună imediat ordinii de zi aprobarea concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. "Neîndeplinirea inexplicabilă din partea Consiliului Superior al Magistraturii a obligaţiei de a aproba concursul aferent anului 2019 este de natură a crea repercusiuni nu doar asupra funcţionării în bune condiţii a sistemului judiciar, ci şi asupra carierei proaspeţilor absolvenţi ai facultăţilor de drept, precum şi asupra funcţionării efective a Institutului Naţional al Magistraturii", arată reprezentanţii celor două asociaţii.
Filip Stan
08 sept. 2019, 16:49
Asociaţii ale magistraţilor solicită CSM votul pentru aprobarea concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie atrag atenţia la „situaţia incertă” în ceea ce priveşte organizarea corespunzătoare a concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, aferent anului în curs, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie.

„În contextul deficitului acut de magistraţi şi, implicit, al suprasolicitării lor profesionale, situaţie întâlnită în special în cadrul judecătoriilor şi parchetelor de pe lângă acestea, având în vedere şi perspectivele nu foarte optimiste referitoare la angajarea, pe termen mediu, a unui număr suficient de magistraţi în vederea asigurării funcţionării optime a majorităţii instanţelor şi parchetelor la nivel naţional, amânarea nejustificată şi fără nicio explicaţie, de Consiliul Superior al Magistraturii, a organizării concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii poate conduce doar la accentuarea deficienţelor sistemice cu care justiţia se confruntă, mergând până la blocarea activităţii instanţelor şi parchetelor cele mai afectate din cauza lipsei de personal”, scrie în document.

Conform sursei citate, din dispoziţiile Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, rezultă că, în sistemul judiciar român, principala modalitate de accedere în magistratură o constituie concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, această concluzie fiind susţinută de ordinea reglementărilor cuprinse în actul normativ.

De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 3 alin.(1) din OUG nr. 7/2019, „concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii se organizează la data şi locul stabilite de Institutul Naţional al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Data, locul, modul de desfăşurare a concursului de admitere şi numărul de locuri scoase la concurs se publică (…) cu cel puţin 60 de zile înainte de data stabilită pentru concurs”.

„Or, în baza prevederilor menţionate, prin Hotărârea nr. 5 din 29.05.2019, Institutul Naţional al Magistraturii şi-a îndeplinit rolul de a propune data, locul şi condiţiile de desfăşurare a concursului, sesiunea 2019, Hotărârea fiind înaintată Consiliului Superior al Magistraturii spre aprobare, însă nici până astăzi nu s-au finalizat demersurile ce se impun a fi efectuate în acest scop. În aceste condiţii, neîndeplinirea inexplicabilă din partea Consiliului Superior al Magistraturii a obligaţiei de a aproba concursul aferent anului 2019 este de natură a crea repercusiuni nu doar asupra funcţionării în bune condiţii a sistemului judiciar, ci şi asupra carierei proaspeţilor absolvenţi ai facultăţilor de drept, precum şi asupra funcţionării efective a Institutului Naţional al Magistraturii”, arată reprezentanţii celor două asociaţii.

Aceştia atrag atenţia asupra importanţei respectării şi aplicării întocmai a dispoziţiilor legale de către instituţia care administrează sistemul judiciar (Consiliul Superior al Magistraturii), precum şi a implementării unei politici raţionale şi previzibile de personal, respectiv a efectuării unei planificări corespunzătoare, pe termen mediu şi lung, a necesarului de angajaţi la nivelul instanţelor şi parchetelor, această sarcină reprezentând una dintre atribuţiile esenţiale ale Consiliului Superior al Magistraturii, a cărei nerespectare riscă să se răsfrângă asupra stabilităţii sistemului, cu afectarea, în cele din urmă, a dreptului cetăţenilor de acces liber la justiţie, prevăzut de art. 21 din Constituţia României.

„Prin urmare, solicităm CSM să supună imediat ordinii de zi aprobarea concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii”, arată cele două asociaţii ale magistraţilor.

Acesta subliniază necesitatea urgentării dezbaterilor legislative privind aprobarea OUG nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, ordonanţa de urgenţă fiind iniţiată tocmai pe considerentul subdimensionării schemelor de personal, în expunerea de motive reţinându-se că aplicarea anumitor măsuri din legile justiţiei (pensionarea anticipată, mărirea numărului de judecători în completurile de apel de la 2 la 3 etc.) ar fi de natură a avea consecinţe grave asupra respectării principiului judecării cauzelor într-un termen rezonabil.

„În acest context, Parlamentul României, în acord cu instituţiile relevante din sistemul judiciar, trebuie să identifice rapid soluţii reale şi pe termen lung pentru evitarea dezastrului ce se prefigurează asupra funcţionării sistemul de justiţie începând cu data de 01.01.2020, pentru când a fost amânată intrarea în vigoare a dispoziţiilor legale vizate”, mai scrie în comunicat.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Codul galben de ger în Bucureşti şi 11 judeţe. Temperaturi extreme până marţi
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Premierul Ciolacu: România nu trebuie să aleagă între UE și SUA
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!