Asociaţii de pacienţi şi medici susţin legea liberalilor privind prevenţia

Reprezentanții unor organizații pentru protecția pacienților, dar și numeroși medici și-au declarat, joi, susținerea pentru proiectul de lege privind prevenția în sănătate, inițiat de liberali, pe motiv că legea facilitează accesul la viața sănătoasă, arătând că ea poate fi îmbunătățită.
Iulian Tudor
18 feb. 2016, 13:56
Asociaţii de pacienţi şi medici susţin legea liberalilor privind prevenţia

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a afirmat, într-o dezbatere organizată de PNL, că se simte nevoia unei legi cadru în domeniul prevenției în sănătate.

„Dacă acum 26 de ani am fi avut această lege, starea de sănătate a populației ar fi fost mai bună și speranța de viață atingea cotele celei europene. Trebuie neapărat să promovăm această inițiativă și să nu îi lăsam pe politicienii populiști să folosească această lege în scopuri politice înguste. Ieșirea politicienilor care atacă această inițiativă este inumană. Criticarea faptului că pacienții vor fi sancționați a fost exagerată uneori, chiar mergând până la denaturarea sensului”, a punctat Barbu.

El a menționat că pedepsirea pacienților care refuză prevenția ar putea fi înlocuită cu alte acte de responsabilizare a pacientului.

„Putem merge în final la o responsabilizare a pacientului, dar fără limitarea accesului la servicii de sănătate”, a spus Barbu.

Președintele Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia, susține proiectul de lege, arătând că inițiativa legislativă trebuie să plece de la programe de informare și cu o oră de educație sanitară obligatorie în școli.

„Susținem această lege a prevenției, și chiar o cerem de prin anii 2002-2003, pentru că știm bine că un gram de prevenție este echivalent cu o tonă de medicamente. În același timp, ne dorim ca această lege a prevenției să pornească cu programe de informare și ne-am mai dori ora de educație sanitară obligatorie în școli, pentru că nu avem o educație corectă, în spiritul acestei legi a prevenției trebuie să facem programe de informare. (…) Susținem această lege a prevenției. Ea este perfectibilă, venim și noi cu amendamente, dar ea trebuie să înceapă ieri, nu mâine”, a mai spus Irimia.

În context, președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan, a subliniat că o lege a prevenției trebuie să aibă câteva elemente care să asigure o „complianță” în ceea ce privește pacientul.

„Salut această lege și cred că aplicarea ei este importantă, dar trebuie găsite modalitățile cele mai bune de aplicare. Cuvântul de prevenție este un cuvânt uzitat și un cuvânt și uzat în România, cred că s-a făcut exces de zel în a fi pronunțat și mai ales de a fi aplicat formal. Această lege pentru pneumologi (…) este un element pozitiv care poate să schimbe fața abordării pacientului, în relația pacient-medic”, a punctat Mihălțan.

În opinia sa, dacă se alocă 10% din bugetul sănătății pentru un program de prevenție este foarte bine, dar se impune ca și bugetul sănătății să crească la 6% din PIB.

El a subliniat că trebuie găsite „niște modalități de penalizare” a pacienților.

La rândul său, președintele fondator al Fundației Române a Inimii, Dan Gaiță, a menționat că „lucrul foarte important pe care și-l propune această lege este să faciliteze accesul la calea sănătoasă”.

Directorul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, dr. Nicolae Suciu, a indicat că proiectul de lege ar trebui să acorde o atenție mult mai mare mamei și copilului.

„Nașterea prematură este într-un trend ascendent și vreau să vă informez că toți copiii prematuri, indiferent ce efort utilitar sau de asistență medicală este în spatele îngrijirii copilului născut prematur, tot prematur rămâne. Din grupul prematurilor se recrutează cei mai mulți inadaptați social, delincvenți și noi ne dorim în arealul nostru o populație care să răspundă nevoilor și mândriei naționale, ori toate astea s-ar întâmpla dacă, în proiectul de lege s-ar acorda o atenție mult mai mare mamei și copilului”, a spus Suciu.

Reprezentantul Colegiului Psihologilor din România, Lucian Ștefan, a precizat că psihologii sunt „încântați” de acest proiect și vor sprijini inițiativa.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Mangione respinge acuzațiile în cazul Thompson: O poveste de la tribunalul din New York
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii