SCHIMBARE MAJORĂ pentru toţi locuitorii de la bloc. Amenzile sunt uriaşe. DOCUMENT

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a reușit să adopte și să publice în Monitorul Oficial, modelul regulamentului de condominiu, document care trebuie să existe obligatoriu în toate blocurile din România.
Filip Stan
17 mart. 2019, 10:28
SCHIMBARE MAJORĂ pentru toţi locuitorii de la bloc. Amenzile sunt uriaşe. DOCUMENT

Toate asociațiile de proprietari din ţara noastră sunt obligate ca, până în luna septembrie a acestui an, să adopte un regulament de bloc, după cum stabilește noua legislație ce vizează asociațiile de proprietari. Modelul acestui document a fost publicat de puțină vreme, după o întârziere de aproape două luni și permite asociațiilor de proprietari să prelungească intervalele în care liniștea locatarilor nu trebuie tulburată.

Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019, privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, a fost publicat în Monitorul Oficial, pe 25 februarie 2019.

În a doua parte a anului trecut, mai exact, în luna septembrie a intrat în vigoare Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, act normativ care a stabilit noul cadru legislativ al asociațiilor de proprietari. 

După cum prevede legislația în vigoare, regulamentul de bloc trebuie respectat de toate persoanele care intră într-un bloc, nu doar de de proprietari sau chiriaşi, și dă posibilitatea asociațiilor de proprietari, mai nou, să stabilească, pe lângă cele prevăzute de legislația în vigoare, și alte ore în care locatarii nu pot fi deranjați.

Concret, regulamentul de bloc, document ce a fost oficializat recent, stipulează că asociația de proprietari “poate stabili extinderea sau nu a intervalului orar prevăzut de legislația în vigoare în care este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor/ locatarilor din condominiu”.

Decizia suplimentării numărului de ore de liniște dintr-un bloc poată fi luată doar în cadrul adunărilor generale ale proprietarilor. După cum stabilește Legea nr. 196/2018, adunarea generală “este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari”.

În România, intervalele orare în care trebuie păstrată liniștea în bloc sunt stabilite de Legea nr. 61/1991. Astfel, perioadele de liniște prevăzute de legislație sunt cuprinse între 22:00-8:00 și 13:00-14:00. Mai exact, în actul normativ se precizează faptul că „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare” poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

Așadar, acum, după apariția modelului de regulament de bloc, locatarii blocurilor pot stabili, în afară de intervalele orare impuse de lege (22:00-8:00 și 13:00-14:00), și alte ore în care trebuie păstrată liniștea în clădire, iar locatarii nu trebuie deranjați.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Horoscop special Alina Bădic. Luna Mai aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Spania, Portugalia și Andorra au rămas fără curent. Ce spun autoritățile despre blackout-ul care a lăsat în beznă milioane de oameni LIVE VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre