SCHIMBARE MAJORĂ pentru toţi locuitorii de la bloc. Amenzile sunt uriaşe. DOCUMENT

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a reușit să adopte și să publice în Monitorul Oficial, modelul regulamentului de condominiu, document care trebuie să existe obligatoriu în toate blocurile din România.
Filip Stan
17 mart. 2019, 10:28
SCHIMBARE MAJORĂ pentru toţi locuitorii de la bloc. Amenzile sunt uriaşe. DOCUMENT

Toate asociațiile de proprietari din ţara noastră sunt obligate ca, până în luna septembrie a acestui an, să adopte un regulament de bloc, după cum stabilește noua legislație ce vizează asociațiile de proprietari. Modelul acestui document a fost publicat de puțină vreme, după o întârziere de aproape două luni și permite asociațiilor de proprietari să prelungească intervalele în care liniștea locatarilor nu trebuie tulburată.

Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019, privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, a fost publicat în Monitorul Oficial, pe 25 februarie 2019.

În a doua parte a anului trecut, mai exact, în luna septembrie a intrat în vigoare Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, act normativ care a stabilit noul cadru legislativ al asociațiilor de proprietari. 

După cum prevede legislația în vigoare, regulamentul de bloc trebuie respectat de toate persoanele care intră într-un bloc, nu doar de de proprietari sau chiriaşi, și dă posibilitatea asociațiilor de proprietari, mai nou, să stabilească, pe lângă cele prevăzute de legislația în vigoare, și alte ore în care locatarii nu pot fi deranjați.

Concret, regulamentul de bloc, document ce a fost oficializat recent, stipulează că asociația de proprietari “poate stabili extinderea sau nu a intervalului orar prevăzut de legislația în vigoare în care este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor/ locatarilor din condominiu”.

Decizia suplimentării numărului de ore de liniște dintr-un bloc poată fi luată doar în cadrul adunărilor generale ale proprietarilor. După cum stabilește Legea nr. 196/2018, adunarea generală “este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari”.

În România, intervalele orare în care trebuie păstrată liniștea în bloc sunt stabilite de Legea nr. 61/1991. Astfel, perioadele de liniște prevăzute de legislație sunt cuprinse între 22:00-8:00 și 13:00-14:00. Mai exact, în actul normativ se precizează faptul că „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare” poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

Așadar, acum, după apariția modelului de regulament de bloc, locatarii blocurilor pot stabili, în afară de intervalele orare impuse de lege (22:00-8:00 și 13:00-14:00), și alte ore în care trebuie păstrată liniștea în clădire, iar locatarii nu trebuie deranjați.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Creatura care a fost observată pe teritoriul României de mai mulți oameni. Vine să ierneze, dar pleacă imediat cum se încălzește. E deosebită și lumea o fotografiază mereu
Capital.ro
S-a aflat cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. EL va profita total când Georgescu va primi interzis
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Se taie acest venit pe care îl iau mulți români. Banii vor fi mai puțini
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lacrimi pentru Elena Udrea. Ce a făcut Alexandrov, în timp ce ea stă închisă. Au apărut imaginile
StirileBZI
Acești pensionari primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile! Ministrul Muncii vine cu lămuriri legate de „mica recalculare”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
Piese din tezaurul dacic furate din Muzeul Drents, surprinse de camerele de supraveghere
MediaFlux
CADOU 200.000 de euro fonduri europene! CEA MAI BUNĂ VESTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai bune filme epice care merită fiecare minut din timpul tău