„Propunerea publicată astăzi nu este în concordanță cu comunicările științifice și nici chiar cu propria analiză a Comisiei din care reiese necesitatea de a intensifica acțiunea climatică. Pe măsură ce modificările climei și impactul acestora se intensifică la nivel global dar și aici, în Europa, este de neconceput renunțarea la acțiuni ambițioase. O țintă slabă în domeniul regenerabilelor nu va furniza siguranța investițională de care avem nevoie pentru a da startul economiei verzi, pentru a crea locuri de muncă verzi și pentru a reduce costul decarbonizării economiei”, a spus Wendel Trio, președintele CAN Europe, potrivit unui comunicat de presă transmis de asociaţia Terra Mileniul III.
Noul cadru legislativ UE stabilește o țintă obligatorie pentru de reducere a emisiilor de 40% față de nivelul anului 1990, o țintă obligatorie pentru energie regenerabilă de 27% la nivelul întregii Uniuni concomitent cu dispariția țintelor naționale, reformarea schemei de comercializare a certificatelor de emisii și o importanță crescută a planurilor naționale pentru energie competitivă sigură și sustenabilă.
Reprezentanții CAN Europe susțin introducerea în UE a unor ținte obligatorii pentru: reducere a emisiilor de GES cu cel puțin 55%, utilizarea energiei din surse regenerabile în proporție de 45% și economisirea energiei cu 40%.
Românii, afectați de poluare și de efectele schimbărilor climatice
O țintă mai mare de reducerea a emisiilor de GES ar avea beneficii uriașe și pentru sănătatea populației, precizează Terra Mileniul III. Ameliorarea calității aerului conduce la rate mai mici de îmbolnăvire în special în cazul afecțiunilor respiratorii și cardiovasculare, iar costurile asociate tratamentelor scad, pe măsură ce productivitatea crește. La nivel european, peste 80% din populație este expusă la niveluri de pulberi în suspensie și ozon mai mari decât cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.
Pentru România, nevoia reducerii emisiilor și polării este cu atât mai stringentă cu cât țara noastră este a doua cea mai poluată din UE în privința centralelor pe cărbuni. Potrivit unei cercetări realizate de Health and Environment Alliance, România este depășită doar de Polonia în ceea ce privește cantitatea de substanțe poluante eliberate în atmosferă de coșurile centralelor, fiind urmată de Germania.
De asemenea, consecințele schimbărilor climatice sunt deja vizibile: deșertificare în sudul țării, migrația unor specii în nord și inundații distrugătoare ce alternează cu perioade de secetă extremă.