Dan Radu, reprezentant al asociaţiei ”Moldova vrea Autostradă”, susţine că zilele trecute a avut loc o şedinţă la Ministerul Transporturilor, la care a fost prezent ca observator şi un membru al asociaţiei, iar întrunirea ar fi avut ca scop scoaterea de pe lista de priorităţi de către guvern a autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.
”Au propus spre dezbatere analiza comandată în primăvară de Ministerul Transporturilor referitoare la cea mai economică traversare a Carpaţilor din Moldova în Transilvania, respectiv Bacău-Braşov. Analiza este surprinzătoare, pentru că are loc la doi ani după aprobarea Master Planului de Transport al României, document realizat după studii şi analize ce au luat alţi câţiva ani, şi care stabileşte clar care sunt cele mai eficiente şi prioritare rute”, a afirmat Dan Radu.
El a precizat că pentru a se dezvolta, Moldova are nevoie să se lege urgent la autostrada A3 prin Târgu Mureş, fiind unicul traseu util pentru a lega regiunea de nord-est de Europa.
”Grupul pesedist de la Bacău, cu senatorul Dragoş Benea în frunte şi cu Lucian Şova la Ministerul Transporturilor, din motive obscure, vrea sa dinamiteze dezvoltarea întregii Moldove prin împingerea în faţă, cu argumente false, a legăturii Bacău-Braşov, pe ideea că ar fi mai scurtă şi mai ieftină. Ei nu înţeleg un lucru simplu şi folositor. Dacă se face autostrada Iaşi-Targu Mureş (A8), Bacăul va fi cel mai avantajat oraş mare din toată Moldova. Va fi pe ruta Autostrăzii A7 Ploieşti-Suceava şi va fi la numai 70 de kilometri de nodul rutier dat de intersecţia A7 cu A8, în zona Paşcani, de unde se poate lega urgent direct de Europa. Braşovul este o mare păcăleală chiar şi pentru băcăuani”, a spus Dan Radu.
La rândul său, Cătălin Urtoi de la Asociaţia ”Împreună pentru A8” a declarat pentru News.ro că PSD şi ALDE vor să ducă în derizoriu legea votată recent în Parlament cu privire la realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, el adăugând că ”interesele şmecherilor din zona Bacău – Braşov sunt mai importante decât interesele economice ale moldovenilor”.
Reprezentanţii celor două asociaţii susţin că, foarte probabil, va fi iniţiată o acţiune de protest la Iaşi, una dintre propuneri fiind ca acţiunea să se organizeze chiar pe 24 ianuarie, când la Iaşi sunt aşteptaţi oficiali guvernamentali la manifestările dedicate Zilei Unirii.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, 29 noiembrie, într-o ceremonie publică, Legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, în prezenţa reprezentanţilor celor două asociaţii civice ieşene care militează pentru autostradă, dar şi a parlamentarilor care au iniţiat proiectul.
Legea privind realizarea Auostrăzii Unirii, Iaşi – Târgu Mureş, a fost adoptată pe 7 noiembrie de plenul Camerei Deputaţilor. Autostrada ar urma să fie construită din bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.
Proiectul de lege a fost iniţiat în luna mai a anului trecut de un grup de 71 de parlamentari de la toate partidele politice, cu excepţia ALDE. Ministerul Transporturilor este desemnat drept coordonator al proiectului de investiţii. Termenul de finalizare ar fi de patru ani de la intrarea în vigoare a legii.