Printr-o scrisoare deschisă a asociaţiilor de pacienţi cu diabet, adresată autorităţilor din România, se menţionează faptul că numeroase medicamente în loc să ajungă la pacienţii români sunt exportate.
„Deși am fi preferat ca în aceste zile preocuparea noastră principală să fie Sărbătoarea Sfântă a Crăciunului, din păcate acest lucru nu se poate întâmpla întrucât viața noastră, a pacienților cu diabet zaharat, este pusă în pericol din cauza absenței unor tipuri de insulină din farmaciile din mai multe zone ale țării. Au trecut câteva luni bune de când am informat si solicitat autorităților rezolvarea problemelor de disponibilitate a insulinelor cu care bolnavii de diabet se tratează (între care am mentionat Apidra, Humalog, NovoMix, NovoRapid), dar fără niciun rezultat. Suntem foarte îngrijorați de fenomenul dispariției medicamentelor din farmacii, care s-a accentuat într-un mod aproape dramatic pentru noi după data de 1 iulie 2015, când au intrat în vigoare noile prețuri la medicamente. Conform studiilor de piață, 30% (uneori chiar mai mult) din medicamentele care ar trebui sa ajungă la pacienții români iau calea exportului paralel. Deși este legal, exportul paralel pune în pericol chiar viața bolnavilor români care suferă de diabet zaharat, iar autoritățile au obligația de a interveni măcar acum, în ultimul ceas”, se arată în scrisoarea asociaţiilor de pacienţi cu diabet.
Citeşte şi Diabetul de sarcină sau gestational: Ce trebuie să ştie femeile însărcinate
Mai mult, asociaţiile susţin faptul că: „în România anului 2015, este inacceptabil ca bolnavii cu diabet zaharat să fie nevoiți să parcurgă uneori zeci de kilometri, din farmacie în farmacie, până la cea în care ar putea găsi insulina pe care trebuie să și-o administreze regulat, uneori chiar de mai multe ori pe zi„. „În absența tratamentului cu insulină, bolnavul care suferă de diabet zaharat are o singură opțiune: decesul”, este menţionat în scrisoarea deschisă.
Totodată, ei atrag atenția asupra faptului că un pacient dependent de un anume tip de insulină, care lipsește din farmacii, nu are alte alternativa.
„Fiind un medicament biologic, un tip de insulină nu poate fi înlocuit cu altul, în afara unei decizii foarte bine argumentate din punct de vedere medical. De aceea, este esențial ca pacientul cu diabet insulino-tratat să aibă la dispoziție în permanență întocmai tipul de insulină prescris de medicul specialist, singurul care este în măsură să decidă care este tratamentul potrivit fiecărui bolnav în parte. Totodată, tratamentul discontinuu sau subdozat cu insulină se asociază, conform studiilor din literatura de specialitate, cu o rată crescută a complicațiilor cronice ale bolii și, implicit, cu costuri mai mari pentru sistemul de sănătate„, se arată în scrisoare.
Citeşte şi Simptome ascunse care arată că suferi de diabet
De asemenea, aceştia susţin că deși tratamentul cu insulină este decontat 100% de stat, „ceea ce ar trebui să asigure și un confort psihologic pacientului care nu este în situația de a plăti vreo contribuție personală pentru acest tratament, în realitate, din cauza accesului limitat și discontinuu la insulină, bolnavul cu diabet zaharat trăiește o permanentă anxietate psiho-socială, care-i scade calitatea vieții și impactează negativ rezultatul final al tratamentului”.
„Din aceste motive, facem apel public la noul Guvern al României, precum și la celelalte instituții implicate în asigurarea sănătății publice din țara noastră, pentru rezolvarea imediată a situației accesului bolnavilor cu diabet zaharat la tratamentul cu insulină menționat anterior”, au menţionat aceştia în scrisoare.
Citeşte şi Iată cele mai eficiente remedii care scad zahărul din sânge