Liga a acuzat autorităţile că îşi amintesc de consolidare doar când are loc un cutremur mai puternic.
„Cu ocazia unui cutremur cu intensitate mai mare sau cu ocazia unor dezastre petrecute în alte ţări, autorităţile îşi aduc aminte de «Consolidarea clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public». Se fac întâlniri bine mediatizate, se dau declaraţii încurajatoare, dar toate acestea nu pot ascunde un fapt simplu: din 400 de clădiri, în Bucureşti, s-au consolidat mai puţin de 40 în 18 ani (din 1994 de când a fost adoptată OG 20/1994) şi alte câteva sunt în lucru”, arată preşedintele Ligii Habitat, Mihai Mereuţă, duminică, într-un comunicat de presă.
Lista clădirilor din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR
De asemenea, reprezentanţii Ligii Habitat sunt de părere că trebui luate şi măsuri de înăsprire a legislaţiei prin sancţionarea proprietarilor care împiedica desfăşurarea programului. În plus, sancţiunile ar trebui sa fie aplicate şi autorităţilor locale, atunci când nu pun la dispoziţie locuinţe pe perioada consolidării, când nu se respectă termenele în executarea lucrărilor de consolidare şi când nu se raportează transparent motivele întârzierilor.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 4.37, în zona Vrancea, fiind simţit şi la Bucureşti.
Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10, la aproximativ trei ore şi jumătate după seismul de 5,5 grade.
Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade.