Potrivit informatiilor publicate pe site-ul electronic de achizitii publice odata cu lansarea licitatiei, tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov are o lungime de 58 de kilometri, iar valoarea estimata de CNADNR este de 5,32 miliarde de lei fara TVA ( total: 1,2 miliarde de euro, 21 milioane de euro/km), potrivit HotNews.
Premierul Victor Ponta a menţionat că lucrările vor începe în 2014. „Avem o ofertă serioasă şi de anul viitor putem să începem faimosul Comarnic-Braşov”, a afirmat el.
CITEŞTE ŞI: Şova: Taxa pe autostrăzi va fi de 3 euro pe suta de kilometri. Vezi de când se aplică
Durata contractului este de 360 de luni (30 de ani), incepand de la data atribuirii contractului sau de la emiterea ordinelor de incepere a lucrarilor, aceasta perioada incluzand etapa de constructie, etapa de operare si intretinere, insa documentul nu precizeaza o data sau un termen cand ar putea fi gata lucrarile de constructie.
Statul ar putea plati pe autostrada, de fapt, 4,5 miliarde de euro in 30 de ani
Unele calcule arata ca statul ar putea sa ajunga sa plateasca chiar si de trei ori mai multi bani decat valoarea estimata a autostrazii, insa suma va fi „intinsa” de-a lungul celor 30 de ani de concesiune. Practic, statul a acoperi rambursarile si dobanzile creditelor pe care le va contracta constructorul pentru realizarea autostrazii.
Guvernul ar putea sa ajunga sa plateasca pentru autostrada Comarnic-Brasov chiar si 4-4,5 miliarde de euro, insa doar dupa ce vor fi incheiate lucrarile de constructie, care ar trebui sa dureze trei-patru ani.
Traseul autostrazii va fi pe un teren muntos ce presupune realizarea unor lucrari de arta (poduri, pasaje, viaducte) foarte scumpe. Pe parcursul a celor 58 de kilometri de autostrada vor fi realizata 53 de poduri si viaducte si nu mai putin de 18 tuneluri cu o lungime totala de 2,89 de kilometri.
VEZI ŞI: De ce nu avem drumuri şi autostrăzi în România
Consorţiul Vinci-Strabag-Aktor a concurat cu asocierea Impregilo – Salini din Italia pentru acest proiect, aceştia fiind singurii constructori care au depus oferta finală.
Ofertele pentru preselecţie la dialog competitiv au fost depuse în februarie, pe listă fiind înscrise compania China Communications Construction şi asocierile Spedition UMB – Tehnostrade, firme deţinute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, Vinci – Strabag – Aktor şi Impregilo – Salini. La începerea etapei dialogului competitiv, în perioada mai-iunie, China Communications Construction a anunţat că se retrage. Ulterior, la termenul final fixat pentru 9 decembrie, asocierea Spedition UMB – Tehnostrade nu a depus oferta finală.