Reprezentantul ASPA a precizat că, într-o primă etapă, va fi extins orarul în zilele deja stabilite pentru adopţie, respectiv luni, miercuri şi vineri, iar ulterior, în funcţie de resursele umane, programul de adopţie va fi extins marţi şi joi.
„În mod normal, când o astfel de prevedere legală privind eutanasierea intră în vigoare, trebuie să dăm posibilitatea celor care vor să ia câini să poată veni să-i ia. Trebuie să găsim resurse să extindem programul de adopţii, şi aici vorbesc de resurse umane, pentru că e nevoie de o persoană care să înregistreze toate formularele”, a declarat, miercuri, Răzvan Băncescu, citat de Mediafax.
Coordonatorul de proiect al ASPA a mai spus că adopţiile vor fi făcute, ca şi până acum, în baza hotărârii CGMB 145/2013, şi a precizat că, în această perioadă, „a crescut suflul cu care se fac adopţiile, nu volumul acestora”.
Răzvan Băncescu a estimat că, în cursul ultimei săptămâni, au fost adoptaţi 25 de câini, el arătând că, deşi municipalitatea a început de marţi strângerea câinilor fără stăpân de pe domeniul public, cu o formulă îmbunătăţită a numărului de hingheri, „nu s-a accentuat atât de mult partea de prindere, încât să contrabalanseze partea de adopţie”.
Băncescu a mai spus că în adăposturile municipalităţii erau, miercuri dimineaţă, 519 de câni, fiind libere aproximativ 200 de locuri, şi că în ultima săptămână nu s-a făcut nici măcar o eutanasiere.
„Nu am avut nici măcar o eutanasiere. Am avut un singur câine care a murit în adăpostul din Mihăileşti, dar care era foarte bătrân”, a spus Băncescu.
În ceea ce priveşte costurile prevăzute pentru adopţia câinilor, coordonatorul de proiect al ASPA a precizat că, deşi normele de aplicare a legii votată în Parlament nu au fost adoptate, nu se vor putea „frâna adopţiile prin cost”, însă este obligatorie păstrarea „unui grad de răspundere”, astfel încât să fie evitate situaţiile în care anumiţi cetăţeni adoptă câte 50 de animale, acestea nefiind ulterior urmărite şi îngrijite de către adoptatori.
„Nu vom putea frâna adopţiile prin cost, dar trebuie în continuare să păstrăm un grad de răspundere şi să preîntâmpinăm situaţiile în care cetăţenii vin şi iau câte 50 de câini, iar noi nu-i putem urmări ce fac cu ei”, a spus Băncescu.