Aspazia Cojocaru precizează că afirmaţiile din presă la adresa sa au determinat-o să-şi apere reputaţia, luând în calcul chiar acţiuni în instanţă.
„Pentru lipsă de corectitudine, îmi rezerv dreptul să acţionez în instanţă posturile TV care au procedat la aceste defăimări şi a persoanelor care s-au exprimat mincinos la adresa mea, creându-mi mari prejudicii morale mie şi familiei mele„, spune judecătoarea de la Curtea Constituţională.
În primul rând, Cojocaru vrea să-şi apere reputaţia profesională, negând totodată vreo implicare politică a sa. „Am fost votată ca judecător la Curtea Constituţională în Camera Deputaţilor în anul 2004 cu 192 de voturi de către PSD, PNL şi PDL la propunerea PSD. Nu am făcut şi nu fac politică. Sunt profesor universitar, doctor în drept, autor şi coautor a multor lucrări, studii şi articole juridice. În calitate de coautor a uneia dintre lucrări am primit premiul Academiei Române „Nicolae Titulescu”. Am o viaţă şi activitate profesională de care sunt mândră, dovadă fiind rezultatele obţinute în şcolile pe care l-am absolvit, aprecierile profesorilor mei, ale colegilor şi ale miilor de studenţi pe care i-am avut”, susţine Cojocaru.
În ceea ce priveşte verdictul de colaborare cu Securitatea pe care l-a primit din partea CNSAS, Cojocaru precizează că acest verdict a fost schimbat chiar de către Consiliu, nu de către o instanţă judecată. „Stabilirea de către CNSAS în februarie 2007 a faptului că aş fi fost colaborator al Securităţii s-a datorat unor informaţii inexacte şi eronate prezentate plenului CNSAS de către serviciul de documentare al acestuia. Până în luna aprilie 2007 nu am cunoscut acest verdict pe care l-am contestat cu acte şi martori, chiar cu persoana în dosarul căreia s-au găsit cele două declaraţii date în două zile consecutive şi de care aveau cunoştinţă mare parte dintre colegii mei de la Institutul de Cercetări Juridice. Contestaţia a fost admisă de către CNSAS”, scrie Cojocaru.
Cazul a ajuns totuşi în instanţă pentru că un ONG a contestat la tribunal a doua decizie CNSAS. „Curtea de Apel Braşov, care a judecat contestaţia Sojust, a decis că nu am colaborat cu Securitatea, ci dimpotrivă că am fost anchetată de securitate în legătură cu plecarea definitivă din ţară a unei colege de la Institutul de Cercetări Juridice care făcea meditaţii la limba germană cu fiica mea”, precizează magistratul CCR.
De asemenea, Aspazia Cojocaru neagă orice implicare în dosarul privind persoanele care falsificau lucrări la Facultatea de Drept Bucureşti. „Precizez că nu am fost niciodată audiată şi nici anchetată, cu atât mai mult condamnată. Am fost citată o singură dată în instanţă, ca martor„, spune judecătoarea CCR.
În final, Cojocaru îşi apără poziţiile pe care şi le-a exprimat ca judecător al Curţii Constituţionale. „Opinia publică, dar mai ales pensionarii, trebuie să ştie că, de exemplu, am fost unul dintre judecătorii care au votat împotriva tăierii pensiilor. Pentru menţinerea pensiilor de serviciu sunt singurul judecător care a făcut opinie separată. Sunt judecătorul care a propus ca pensiile peste 740 lei să nu fie impozitate la întreaga sumă. Aceste rezolvări nu au venit de la politicieni sau organele statului, ci de la Curtea Constituţională a României. Dovadă sunt deciziile„, se arată în declaraţia de presă citată.
„Precizez că nimeni nu mă poate determina să încalc legea indiferent de gradul ameninţărilor, metodele folosite şi din partea cui vin„, a conchis Aspazia Cojocaru.
„Ce înseamnă înclinarea balanţei? E total nejuridic. Dacă s-a stabilit un prag electoral şi acesta nu s-a întrunit, ce să facem acum? Să încălcăm legea? Eu nu pot să fac aşa ceva. (…) Dacă nu s-a atins pragul care-i problema? Eu nu vreau să fac puşcărie, să încalc legea nu pot! Ce înseamnă „Am luptat şi noi cât am putut”?! Transmiteţi-i domnului Predescu să lupte în continuare singur. Eu nu încalc legea!”, a declarat judecătoarea Aspazia Cojocaru pentru EVZ.ro.
Judecătorul Ion Predescu a declarat pentru gandul.info că Aspazia Cojocaru a votat pentru invalidarea referendumului.
„Aşa a ieşit. Ea, cea de la PSD, a hotărât lucrurile”, a declarat Ion Predescu. „Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă. Luaţi datele de la Guvern şi analizaţi-le să vedeţi cât erau de limpezi”, a precizat Ion Predescu.
Ulterior, Aspazia Cojocaru a lansat un nou atac. „Eu respect legile, pe care le şi cunosc, spre deosebire de puştii care mă critică la televiziuni. Eu sunt magistrat, NU politician, ca să execut ordinele partidului. Şi nu permit nici unui puşti, care n-a dat un examen corect în viaţa lui, să mă critice! Pe mine nu mă poate nimeni intimida, orice ar spune despre mine, iar domnul Predescu n-are decât să spună ce vrea, să execute ce ordine politice vrea dumnealui. Eu voi respecta doar textele de lege”, a declarat, marţi, judecătoarea pentru romanialibera.ro.
De asemenea, într-o altă declaraţie în presă pentru cotidianul Gandul, judecătoarea CCR a afirmat: „Nu mă justific faţă de nimeni în deciziile luate şi nu am făcut decât să respect legea”, a declarat Aspazia Cojocaru.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este INVALID, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu se va întoarce la Palatul Cotroceni.
Decizia a fost luată cu şase voturi la trei după o şedinţă care a durat mai puţin de trei ore. Verdictul a fost acordat în cea de-a patra întâlnire a judecătorilor CCR, după trei săptămâni de amânări şi controverse.