O aspirină pe zi scade riscul îmbolnăvirii de cancer cu 37% şi, mai mult, împiedică celulele canceroase să se răspândească în organism, în cazul în care boala s-a instalat deja. Oamenii de ştiinţă de la Oxford spun că dovezile în acest sens sunt incontestabile şi că în aspirina ar trebui să fie introdusă în tratamentul de bază al bolnavilor de cancer.
Într-unul din multitudinea de studii efectuate în acest sens, în care au fost implicaţi 200.000 de subiecţi, s-a descoperit că aspirina luată zilnic timp de cinci ani scade cu 37% riscul de a muri de cancer.
Banalul medicament este ceva mai eficient la femei decât la bărbaţi. O doză zilnică de aspirină luată timp de trei ani a scăzut cu 23 la sută riscul îmbolnăvirii de cancer la bărbaţi şi cu 25 de procente la femei.
Potrivit cercetătorilor, la pacienţii deja diagnosticaţi cu cancer şi care au luat doze zilnice de aspirină riscul de extindere a bolii a scăzut cu 55% în şase ani şi jumătate.
Potrivit Daily Mail, se ştia deja că aspirina previne anumite tipuri de cancer, în special pe cele la intestine şi gât, însă informaţia că banala pastilă de acid acetilsalicilic poate opri extinderea tumorilor şi metastazele este o premieră.
Este bine cunoscut faptul că aspirina este antitrombotic, iar cercetătorii consideră că trombocitele nu sunt „vinovate” doar pentru coagularea sângelui, ci şi pentru formarea tumorilor canceroase şi pentru răspândirea bolii.
Totuşi, specialiştii avertizează că aspirina nu trebuie luată haotic doar în dorinţa de a preveni cancerul, deoarece este un medicament care poate avea efecte secundare neplăcute, inclusiv ulcer gastric şi hemoragie internă.