Mai întâi, Guvernul a încercat să efectueze această schimbare prin ordonanţă de urgenţă, fără o dezbatere publică. Acest lucru a luat o întorsătură foarte proastă, declanşând demonstraţii în capitală şi în alte oraşe mari, care au determinat Guvernul să dea înapoi.
Poziţia Executivului de stânga, care a preluat puterea în urmă cu două luni, s-a surpat atât de repede, încât conducătorii au fost nevoiţi să spună luni că nu vor demisiona, în contextul în care protestele au continuat. Premierul a anunţat că o nouă propunere va fi prezentată în Parlament.
Există o cale legală şi politică prin care Guvernul să-şi atingă obiectivul de a relaxa prevederile cu privire la corupţie referitoare la funcţionari? Potrivit unor experţi, Parlamentul poate să adopte o asemenea lege – iar ea poate intra în vigoare dacă preşedintele o promulgă -, însă sarcina politică de a obţine susţinerea ei este mai delicată, transmite News.ro.
Laura Ştefan de la Expert Forum, un grup de reflecţie în domeniul politicilor publice din Bucureşti, apreciază că Guvernul a comis o eroare strategică prin această ordonanţă de urgenţă. Textul ar fi tolerat abuzul de putere din partea unor oficiali – începând de la primari şi până la miniştri -, în cazul în care prejudiciul ar fi fost mai mic de 48.500 de dolari.
”Este pur şi simplu de nesusţinut”, a declarat Ştefan. ”Cum poţi să explici poporului acestei ţări, care poate că nu câştigă 50.000 de dolari în viaţa lor, că este în regulă ca oficialii să abuzeze de funcţie pentru a obţine mai puţin de 50.000 de dolari de la bugetul de stat?”.
Iniţiatorii nu au explicat de ce este necesară legea, însă un ministru a spus că va alinia ţara altor state europene. Ordonanţa s-ar fi aplicat retroactiv unor oficiali condamnaţi deja pentru infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu de până în 48.500 de dolari.
Propunerea provocatoare ar putea să fie dificil de aplicat chiar dacă trece de Parlament, pentru că necesită aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, care şi-a exprimat opoziţia faţă de iniţiativă în această formă.
Transparency International, care face lobby în favoarea unei deschideri mai mari a Guvernului, s-a opus atât modului în care a fost impusă ordonanţa, fără dezbatere publică, cât şi propunerii care urmează să fie dezbătută în Parlament.
Adam Foldes, unul dintre avocaţii organizaţiei internaţionale cu sediul la Berlin, a declarat că propunerea nu respectă convenţiile internaţionale de la ONU şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care îndeamnă ca acest fenomen să fie sancţionat ”proporţional, eficient şi astfel încât să descurajeze”.
”Nu arată bine din perspectivă internaţională şi nici din perspectivă juridică internă”, a declarat Foldes, care a apreciat că propunerea iniţială a costat mult, acest relativ nou Guvern, la capitolul susţinere publică şi că ar fi trebuit trimisă în faţa aleşilor de la început.
Mulţi protestatari spun că intenţionează să continue să demonstreze noaptea, până când Guvernul demisionează, după ce Guvernul şi-a retras ordonanţa duminică.