Această sumă, 5,32 milioane de euro, „stabilește un nou record în cadrul licitațiilor pentru o partitură muzicală”, au indicat cei de la casa Sotheby’s.
Potrivit casei de licitații, singura vânzare de amploare comparabilă face trimitere la partituri ale celor nouă simfonii ale lui Mozart, care s-au vândut pentru 2,5 milioane de lire, tot la Londra.
„Niciun manuscris al unei simfonii complete de Mahler, elaborat de propria sa mână, nu a fost încă ofertat la licitații și o astfel de oportunitate s-ar putea să nu apară vreodată”, a spus Simon Maguire, responsabil pentru manuscrisele muzicale în cadrul casei de licitații Sotheby’s.
Scrisă de mâna compozitorului austriac, partitura se află în starea sa originală, cu ștersături, modificări și adnotări, marcate cel mai frecvent cu creion albastru, a indicat casa de licitații.
Cele 232 de pagini originale ale Simfoniei nr. 2, intitulată „Resurrection”, se afla din 1984 în proprietatea omului de afaceri american Gilbert Kaplan, care a murit în ianuarie. Kaplan a fost unul din cei mai mari admiratori ai compozitorului austriac (1860-1911), ale cărui opere le-a descoperit în timpul unui concert la Carnegie Hall, New York City, în 1965.
Compusă în perioada 1888-1894, Simfonia nr. 2 de Mahler, cunoscută și sub numele de „Simfonia Învierii”, este o piesă monumentală, scrisă pentru 90 de muzicieni și cor. Este una dintre cele mai mari, cele mai lungi și în același timp cele mai accesibile creații ale sale, a subliniat casei de licitații Sotheby’s.