Trădarea lui Iuda Iscarioteanul este menționată ca având loc în Miercurea Mare. De asemenea, în această zi, în amintirea femeii care a turnat mir pe picioarele lui Hristos, în biserici se săvârșește una dintre cele șapte taine sfinte, sfințirea uleiului. În timpul secretului sacru al Euharistiei, credincioșii se ung cu ulei sfințit ca medicament pentru sănătatea fizică și psihică.
Denia care se ține în această seară îl aduce în prim-plan pe Iuda, apostolul trădător şi, totodată, se face pomenirea femeii păcătoase care, în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos.
Citeşte şi Când se vopsesc ouăle de Paşte, în Săptămâna Mare. Ce spune tradiţia românească
Evangheliile povestesc că Iisus a petrecut ziua de miercuri în Betania, în familia prietenilor săi, Lazăr, cel înviat din morţi, Marta şi Maria, şi în casa lui Simon Leprosul.
Tot în Miercurea Mare, tradiţia spune că dacă vei culege plante medicinale de pe câmp, sănătatea îţi va fi protejată tot anul.
În unele locuri, în Miercurea Paștelui, se vopsesc ouă de Paște. În casele care sunt în doliu, ouăle sunt vopsite în negru și se numesc călugări, sau nu sunt pictate deloc.
Citeşte şi Prognoza meteo. Lapoviţă şi ninsoare de Paşte 2022. Ce ne aşteaptă de 1 Mai