Oraşului Slavutych, situat la 50 de kilometri de Cernobîl, adăposteşte oameni care au fost evacuaţi din casele lor după explozia nucleară şi nu s-au mai putut întoarce. Ei au marcat evenimentul cu flori, lumânări şi rugăciuni. Mai mulţi preoţi au oficiat o slujbă religioasă în memoria victimelor.
Autorităţile din Kiev au pregătit şi ele ceremonii, pentru a marca 26 de ani de la catastrofă. Numeroase slujbe religioase vor fi oficiate în toată lumea, în memoria celor dispăruţi.
Pe 26 aprilie 1986, un reactor al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de rutină. 30 de oameni au murit pe loc, din cauza deflagraţiei sau a radiaţiilor. Tragedia avea să se contureze însă după explozie.
Mii de persoane şi-au pierdut viaţa ori s-au îmbolnăvit ulterior, în urma contaminării aerului. Peste 200.000 de localnici au fost evacuaţi din apropierea centralei şi nu au mai putut reveni niciodată la casele lor. Din aceste motive, explozia de la Cernobîl e considerată una dintre cele mai grave catastrofe nucleare din istorie.