Deşi experţii spun că pe 13 aprilie 2029 şansele ca asteroidul Apophis să lovească Pământul vor fi extrem de mari – 1 din 45 – miercuri nu sunt şanse de îngrijorare. Cercetătorii vor folosi ocazia pentru a studia mai bine orbita obiectului spaţial.
Asteroidul 99942 Apophis a devenit faimos în 2004 după ce cercetătorii au calculat că există 1 din 300 şanse să lovească Pământul. Îngrijorarea a crescut după ce observaţiile au arătat că şansele unui impact pe 13 aprilie 2029 sunt şi mai mari: 1 din 45. Din fericire, imaginile ulterioare cu Apophis au demonstrat că orbita lui a fost calculată greşit şi că şansele de impact în 2029 sunt mult mai mici.
Pericolul nu trece, însă. Dacă şansele de impact în 2029 sunt mici – va trece la o distanţă de doar 30.000km faţă de Pământ – în 2036 sunt şanse mai mari ca Apophis să ne lovească. Experţii spun că dacă Apophis ar intra în atmosfera Pământului, ar lovi cu forţa a 100.000 de bombe nucleare.
Apropierea asteroidului faţă de noi, miercuri, 9 ianuarie, nu trebuie să ne îngrijoreze întrucât va fi la 14,5 milioane de km deasupra noastră.
Apophis face parte din familia Aten a obiectelor spaţiale, care nu provin din centura de asteroizi a sistemului nostru solar şi care orbitează soarele înăuntrul orbitei Pământului. El a fost denumit după zeul demon-șarpe în mitologia egipteană, spiritul antic al răului și distrugerii, care locuia în întunericul etern.
Singura îngrijorare reală a experţilor este efectul Yarkovsky, adică rotirea neprevizibilă atunci când jumătate din asteroid este încălzită de soare, iar jumătate este încă îngheţată în întuneric. Cercetătorii nu cunosc încă cum influenţează acest efect traiectoria asteroidului.