AstraZeneca va propude până la finalul anului 2021 o versiune modificată a vaccinului anti-Covid adaptată pentru combaterea variantei africane a virusului, a transmis un oficial al companiei AstraZeneca din Austria.
Sarah Walters, managerul AstraZeneca din Austria, a spus că studiile de până acum care indică faptul că vaccinul AstraZeneca este mai puţin eficient împotriva variantei mult mai contagioase descoperită pentru prima dată în Africa de Sud erau „prea mici pentru a trage concluzii finale”.
„Între timp, AstraZeneca şi Universitatea Oxford au început modificări ale vaccinului pentru varianta sud-africană şi ne aşteptăm să fie gata până la sfârşitul anului,”a declarat Walters pentru ziarul Kurier, citat de Reuters.
Managerul AstraZeneca a mai spus că își va îndeplini angajamentul de a livra dozele necesare de vaccin în Uniunea Europeană.
„Suntem încrezători că ne vom îndeplini angajamentul de a livra 300 de milioane de doze Uniunii Europene în acest an,” a adăugat Sarah Walters.
Până în acest moment, companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul pe care l-au dezvoltat împotriva infecției cu coronavirus are o eficacitate ridicată împotriva variantei sud-africane.
Conform studiilor făcute în ultima vreme, niciun caz de COVID nu a fost observat în Africa de Sud la persoane vaccinate anti-Covid în cadrul studiului clinic de fază 3. Participanții au fost monitorizați pe o perioadă de până la șase luni după ce le-a fost administrată cea de-a doua doză.
„800 de participanţi au fost recrutaţi, nouă cazuri de COVID-19 au fost observate, toate din grupul placebo, fapt care indică o eficacitate a vaccinului de 100%”, au transmis reprezentanții Pfizer BioNTech.
Ugur Sahin, CEO-ul şi cofondatorul companiei BioNTech, a precizat că este vorba despre primele rezultate de tip clinic care arată că un vaccin poate să protejeze eficient împotriva variantelor aflate în prezent în circulaţie, un factor esenţial pentru a atinge imunitatea de grup şi pentru a pune capăt acestei pandemii pentru populaţia mondială.
Din cei 46.307 de participanți la studiile clinice de fază 3 care s-au ținut în mai multe țări s-a dovedit că vaccinul Pfizer-BioNtech are o eficacitate generală de 91,3%.
Din cele 927 de cazuri simptomatice de COVID-19 detectate în cadrul studiului, 850 de cazuri au vizat pacienţi din grupul placebo şi 77 de cazuri s-au aflat în grupul vaccinat.